Правозащитник от Изтока става президент на Германия

DenNews.bg
20.02.2012
размер на текста:

Гаук е наричан президент на сърцата. Снимка: Reutres

Правозащитникът от бивша Източна Германия Йоахим Гаук ще бъде следващия президент на Германия след оттеглянето на досегашния държавен глава Кристиан Вулф.
Президентът на сърцата, както е наричан Гаук, явно печели доверието не само на избирателите, но и на политиците, тъй като около номинацията му се обединяват, както правителството на Ангела Меркел, така и двете основни опозиционни партии. Първоначално кандидатурата на Гаук беше предложена от опозиционните Германска социалдемократическа партия и Зелените.
партии.
Първоначално канцлерът Ангела Меркел нямаше желание да подкрепи кандидатурата на Гаук, но за 72-годишния бивш дисидент и протестантски пастор се обяви младшият партньор на християндемократите в управляващата коалиция, Свободната демократическа партия, отбелязва ДПА, цитирана от dnes.bg.
Йоахим Гаук беше кандидат за президент от опозицията преди две години, но тогава Меркел се противопостави на кандидатурата му.
Тя предпочете за държавен глава Кристиан Вулф, който в петък подаде оставка след поредица скандали, свързани с негови тесни връзки с богати бизнесмени в качеството му на бивш премиер на провинция Долна Саксония. Както писахме, Вулф подаде оставка часове след като прокуратурата поиска снемането на имунитета му, като първа крачка към започването на разследване за корупция.
"Не мога да произнеса някаква реч, защото съм силно смутен. Новината ме свари в такси, дори нямах време да си взема душ, след като канцлерът ми се обади да дойда. Във всеки случай знам едно - основната ми задача ще бъде да поддържам близък контакт с хората, които казват "да" на отговорността", е първата реакция на Гаук, информира bTV.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети