Албанският омбудсман прибра в кабинета си зъзнещи роми

DenNews.bg
02.02.2012
размер на текста:

Снимка: Reuters

Десетки бездомни роми са намерили топло убежище в кабинета на омбудсмана на Албания Игли Тотозани, съобщава АП, цитирана от vesti.bg.
Въпреки лошата слава на етноса, ромите не са се самонастанили в кабинета в Титрана сами, а по покана на омбудсмана, чиято цел е не само да ги предпази от студовете, но и да привлече внимание към проблема с бездомните хора.
Тотозани е предоставил подслон на 51 роми, 25 от които деца. Решението му е взето по спешност, тъй като иначе децата са щели да измръзнат навън.
Ромите останали без подслон, след като на два пъти били изгонени от частни парцели в покрайнините на Тирана, където били разположили палатките си.
Тотозани заяви, че се надява министерството на труда скоро да намери решение на проблема.
Студеното време продължава да взима жертви на Балканите.
Осем души починаха през последните 24 часа в Румъния, с което броят на жертвите на мразовитата зима, обхванала страната през последната седмица, достигна 22 души. 363-ма бездомници и хора, получили хипотермия, са били спасени от службите за спешна помощ.Тази нощ температурата е паднала до -31 градуса, но усещането за студ се усилва от бурни ветрове.
Обилните снегове и ледените температури отнеха живота на шестима души и блокираха други 11 500 в Сърбия, информира БГНЕС, цитирайки АПФ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети