Анонимните готвят планетарно интернет затъмнение за 31 март

DenNews.bg
17.02.2012
размер на текста:

Снимка: corbis

Дали е възможно целия свят да остане без интернет в един миг? Това ще разберем на 31 март, за когато е насрочена операцията „Световно затъмнение” на хакерската група "Анонимните". Според плановете им на тази дата те ще атакува 13-те DNS сървъра, които представляват основата на световната мрежа, съобщава сайтът webpronews, цитиран от агенция КРОСС.
Ударът ще бъде извършен чрез софтуер, който нарушава работата на тези сървъри. Когато те не могат да отговорят на запитвания за т.нар. система за имената на домейните (DNS), потребителите не могат да отворят желаните страници и смятат, че интернетът "не работи".
Протестът този път е насочен срещу "СОПА, Уолстрийт, безотговорните правителства и банкерите, които от егоизъм и чист садизъм са довели света до гладна смърт", се казва в изявление на групата.
Експерти все пак се съмняват, че акцията на хакерите може да завърши с пълен успех. 13-те DNS сървъра са разположени по целия свят. Всеки от тях на практика представлява разклонение от множество сървъри с общ айпи адрес. В системата по този начин са свързани общо 259 сървъра към различни провайдъри.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети