Сметища и архитектурни „чудеса” превръщат реките в опасност

DenNews.bg
15.02.2012
размер на текста:

Снимка: dennews.bg

Незаконни сметища и архитектурни чудеса изградени от гражданите превръщат реките в Дупнишко в опасност. Това е констатирано при проверка на комисия назначена от кмета Методи Чимев, чиято цел е да се провери готовността на речните корита за обилното снеготопене, което се очаква при покачване на температурите.
При оглед на комисията, председателствана от главния инженер на общината Стефан Димитров, в периода 8-13 февруари е констатирано, че по поречието на река Джерман има изградени импровизирани мостчета от дървени скари и автомобилни гуми. От бившото Бетоново стопанство на строителни войски до сградата на „Автомагистрали Хемус” на отделни места има сметища и дървесна растителност.
Два са потенциално опасните участъци в село Яхиново. Единият е в речното корито на река Джубрена в частта от хлебопекарната до моста преди ВЕЦ-Яхиново, а другият е при моста в центъра на селото, където е затлачен десен отвор и има нарушена парапетна конструкция.
При река Отовица в село Самораново проблемните участъци са при моста на гробищата и в местността Плешка кория , където има обрасване на растителност, а на места е малка височината на дигите. В Бистрица, паднали дървета в речното корито са се превърнали в препятствие на проводимостта. Комисията е констатирала още, че при стария мост на река Джубрена в село Червен брег има затлачване на десния отвор, насипване на земни маси в двата бряга и наличие на овощни и зеленчукови градини. В село Джерман са запушени мостовите отвори на дерето, което минава през селото.
Кметовете по места са уведомени за констатираните проблемни участъци и са започнати своевременни действия по почистване на речните корита. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети