Турция се опъна на САЩ и ЕС, няма да спира иранския петрол

dennews.bg
15.02.2012
размер на текста:

Анкара не одобрява наложеното от ЕС и САЩ петролно ембарго над Иран и поради тази причина Турция не планира да търси алтернативни петролни източници и ще продължи да внася петрол, информира news.bg.
Турски и саудитски източници съобщиха, че шурското правителство остава лоялен партньор на Иран, „освен ако ООН не потвърди петролното ембарго на ЕС и САЩ", съобщиха турски и саудитски източници. Почти изключено и това да стане, като се име предвид, че Русия и Китай могат да използват правото си на вето в Съвета за сигурност, тъй като настояват за мирно разрешаване на противоречията. Китай е най-големият вносител на ирански нефт.
Турската лоялност ще помогне на Иран да избегне значителни загуби след като ЕС спре доставките на ирански петрол през юли 2012 година.
До това решение Анкара стиггна, след след като турска делегация пътува до столицата на Саудитска Арабия Риад, където не бе прието решение за допълнителни доставки на петрол от страната. А Саудитска Арабия е единствената страна, която може да замени иранските продукти.
През януари двата най-големи вносителя на ирански петрол Китай и Индия избегнаха американската примка да влязат в групата, която е за налагане на санкции срещу Иран. Индия потвърди, че ще плаща за ирански петрол със злато, а не с долари. Китай също ще последва този или друг пример.
Западът наложи санкции срещу Иран, тъй като се опасява, че Техеран готви ядрено оръжие и не иска да преговаря по въпроса. Правителството на Ислямската република многократно заявява, че програмата е за граждански цели.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети