Съдят ексшеф на БДЖ, източил милиони с бракувани вагони

DenNews.bg
01.02.2012
размер на текста:

Бившият шеф на БДЖ Христо Монов беше изправен днес пред Софийския градски съд като подсъдим за покупката на 30 неизправни спални вагона, която ощетила холдинга с милиони, информира Агенция „Фокус”.
Делото започва отначало заради отпуск по майчинство на председателя на съдебния състав.
Освен обвинението в умишлена безстопанственост, срещу Христо Монов е предявен и граждански иск от холдинга за 24,146 млн. лв.
Когато стана ясна сумата на гражданския иск, адвокатът на Христо Монов каза "2 милиона ни спестихте, да сте живи и здрави", след което поиска почивка от 5 минути, тъй като след като чул сумата, му се "качила кръвната захар".
Според прокуратурата Монов е ощетил холдинга с 26 млн. лв., като е подписал договор за покупката на неизправните вагони през 2008 г. С подписването на договора с холандската фирма "Арвекс" Христо Монов не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество.
По думите на прокурор Радка Стоянова 30-те вагона, за които е подписал договор Монов, не отговарят на техническите изисквания и на практика са неизползваеми.
Според нея техническото състояние на вагоните е много лошо. Те са произведени между 1968 и 1971 г. и към момента на закупуване вече са били бракувани.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети