РИОСВ-Перник разреши да се извърши ОВОС за депото в село Джерман

dennews.bg
06.12.2012
размер на текста:

РИОСВ-Перник издаде разрешително за извършване на ОВОС за депото за неопасни битови отпадъци в село Джерман. Това стана ясно от решение, публикувано на сайта на инспекцията на 4-и декември, като от него става ясно, че в последния ден на месец ноември е подписано и споразумение между община Дупница и останалите 5 общини, влизащи в сдружение „Рила еко”. Всъщност възложител на извършването на ОВОС за депото в село Джерман е община Дупница в качеството й на водеща в изпълнението на проекта.
Към решението за извършване на ОВОС са посочени ясно имотите, в които ще бъде разположено депото и те се намират в местносттите Спротива в землището на село Джерма, и Дълбоки дол в село Грамаде. Направено е и пълно описание на имотите, върху които ще се построи депото и те са 8 в землището на село Джерман, и 1 в село Грамаде.
Камионите, които ще извозват отпадъците до депото ще минават през града, а от крайния квартал Ценеви по четвъртокласния път към село Грамаде. Всъщност този път е напълно разбит, с хлътвания на много места и ако по него минават и камионите с тоновете отпадъци, става изключително опасен, ако не се вземат мерки за преасфалтирането му. Що се отнася до това откъде ще се довежда вода по време на строителните работи на депото, то това щяло да става с водоноски, а работниците ще получават бутилирана минерална вода, става ясно още от приложените документи от община Дупница към решението на РИОСВ.
След като стана ясно, че така или иначе цялата процедура е била в ход, остава отворен въпросът кому беше нужно хвърлянето на вятъра на 5 000 лв от резерва за бедствия и аварии по предложение на председателя на местния парламент Ивайло Константинов за провеждане на анкета на 1-и и 2-и декември по редица важни за общината въпроси, сред които и оказалия се вече напълно ненужен въпрос за депото.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети