Учени размахаха мръсно бельо като мотив за оставката на Игнатов

DenNews.bg
05.12.2012
размер на текста:

Учени размахаха мръсно бельо пред сградата на образователното министерство, като така си спестиха обясненията към искането си за незабавната оставка на министър Сергей Игнатов. 250-те учени носеха и развалени домати и плакати "Оставка за Игнатов и Гюров".
Протестът е продължение на скандалите от последните седмици около Фонд „Научни изследвания”, чиито шеф в професор Рангел Гюров.
Днес учените се обявиха против манипулациите на министър Игнатов, с които се прави опит за прикриване на нарушенията във фонда- злоупотреби в разпределянето на средствата, липсата на чуждестранни рецензенти и прикриването на реценциите.
Освен искането за оставки бе изказано и друго- анулиране на последната сесия от конкурса на фонда, тъй като според протестиращите трябва да има прозрачност за процедурите на конкурса, а учените не разполагат с рецензиите от него.
Министърът на образованието заяви, че протестът е политически и е свързан с предстоящите избори догодина, пише btvnews.bg.
В последната конкурсна сесия към фонда, срещу която протестират учените, са подадени 1024 проекта за финансиране, а от тях 95 са спечелили. Общата сума за финансиране на тези проекти е 14,8 милиона лева.
Президентът Росен Плевнелиев посъветва министър Игнатов да даде обяснения по случая в парламента, за да се гарантира прозрачност. Пред БГНЕС той изтъкна, че е редно и комисията и министерството публично да обясни защо и по какви точно критерии са избрани печелившите проекти.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети