264 000 лв. дължи община Дупница на ВиК, Спешният център с борч от 3 000 лв.

Десислава Панайотова-Янкова
05.12.2012
размер на текста:

Община Дупница е сред големите длъжници на общинското дружество ВиК, като неразплатената сума е в размер на 264 000 лв., показват справките на новия управител на оператора Илия Илиев.
От думите му става ясно, че след встъпването му в длъжност в сила е приведено решението на Общински съвет от месец май тази година, което намалява вземанията с 95 000 лв. Сумата от печалбата в дружеството ще остане в неговата каса, което моментално подобрява счетоводния баланс, поне на хартия.
Както сме писали, решението трябваше да бъде изпълнено още през месец юни, но това така и не се случи до края на управлението на предишния управител Александър Перухов.
Филиалът на Спешен център в Дупница също фигурира в списъка с некоректни платци, като задължението е в размер на 3000 лв., посочи още Илиев.
131 000 лв. са вземанията от фирми, но голяма част от тях са прекратили дейността си след фалит, което пък превръща основен процент от сумата в невъзвръщаема. Сред фирмите осъдени да покрият задълженията си още преди години, но не са го направили е обувната фабрика Гарант.
„Няма как да съберем част от взиманията и е нужна актуализация на списъка с длъжници”, коментира Илиев.
До момента той не е установил нередности във ВиК от управлението на предшественика си Александър Перухов.
„Няма фрапиращи случаи. Казвам фрапиращи, тъй като в последствие може да излязат някои по-дребни нарушения. В момент се занимавам с текущи задачи, тъй като обстановката е много динамични, но тече проверка на договори, включително и от управлението на Василка Бельовска. Все още не съм получил доклада от общината”, обясни още управителят на ВиК-Дупница.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети