Обама ласкае Борисов, бил лидер със световно влияние

DenNews.bg
04.12.2012
размер на текста:

Снимка: Пресцентър Министерски съвет

Американският президент Барак Обама се доказа като любезен домакин, като не само посрещна топло българската делегация начело с премиера Бойко Борисов, но изтъкна, че той е изключително ефективен световен лидер.
Посещението на Борисов, който бе придружаван от вицето си Цветан Цветанов и министрите Аню Ангелов и Николай Младенов, бе по покана на Обама.
„И преди сме разговаряли с г-н Борисов, той е изключително ефективен световен лидер“, подчерта президентът Барак Обама в изявлението си преди срещата. По думите му между САЩ и България съществуват здрави връзки, а страната ни е изключителен съюзник и партньор за американското правителство. „Искам да благодаря за силното партньорство на България в НАТО, а също така да изразя благодарността си за българската подкрепа, изключително силна в Афганистан. Ние имаме много силно сътрудничество и в областта на наказателните разследвания, правоохранителната и правоприлагаща област, а също така в борбата с тероризма“, допълни американският държавен глава. Той изрази своята благодарност за усилията на България при разследването на трагичния терористичен акт на летище Сарафово и похвали работата на специалистите.
Обама подчерта, че доброто сътрудничество между България и САЩ не се основава само на взаимодействие в областта на сигурността. „България е модернизираща се държава, в което министър-председателят Бойко Борисов лично участва и насърчава реформите в името на добро прозрачно управление. България се очертава като лидер на Балканите. Надяваме се с български усилия борбата за интегриране на тази част от света да продължи. САЩ са дълбоко впечатлени от напредъка, който страната постигна, а също и от напредъка в нашите двустранни отношения“, изтъкна американският държавен глава.
Премиерът Бойко Борисов поздрави президента Обама за преизбирането му и поднесе благодарността на българския народ за загрижеността и съчувствието след атентата на летище Сарафово. Министър-председателят изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма.
Борисов подчерта, че българската икономика е стабилна, страната ни е с нисък дълг и нисък бюджетен дефицит. Премиерът изрази убеденост, че страната ни ще успее да постигне диверсификация в сферата на енергетиката. Въпросът за отпадането на визите за български граждани и социалното осигуряване за сънародниците ни, постоянно пребиваващи в САЩ, също беше засегнат от министър-председателя по време на разговорите с президента Барак Обама.
Преди срещата в Белия дом министър-председателят поднесе венец пред Паметника на незнайния войн на Арлингтънското национално гробище. Българският премиер беше посрещнат с военни почести за церемонията по полагането на венеца.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети