ГДБОП разби група, теглила пари от чужди карти

В Кюстендил на банкомат заловиха известен на полицията лихвар

DenNews.bg
19.12.2012
размер на текста:

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с кражби чрез манипулиране на данни на чужди банкови сметки.
Специализираната операция е проведена от служители на на ГДБОП и СДВР на територията на столицата под надзора на Специализираната прокуратура. Целта е била пресичането на дейността на организирана престъпна група, занимавала се с кражба на данни от чужди банкови сметки, изработване на неистински електронни платежни инструменти и последващо неправомерно теглене на парични средства от чужди сметки.
В хода на операцията са задържани 10 членове на групата – всички от София. Извършени са претърсвания в обитаваните от тях жилища и автомобили. Оттам са иззети множество пластики с магнитна лента за запис на данни, самоделни технически устройства тип „уста” с картов четец на данни, технически елементи и части за изготвянето на такива устройства, накрайници и микроелементи, компютърни конфигурации и лаптопи, флаш-памети, посттерминално устройство, фотоапарат и други вещи, свързани с технологията на извършване на престъпната дейност. На иззетите веществени доказателства са назначени технически експертизи.
В хода на разследването било установено, че всеки от участниците в групата осъществявал конкретни задачи в различните етапи на престъпната дейност. Някои били ангажирани пряко с набавянето на технически средства тип „скимиращи устройства” и изработването им. Впоследствие други членове на групата осъществявали скимирането на данни от чужди банкови карти. Такова скимиране било засечено основно в чужбина, но също и на територията на София. Впоследствие данните били записвани на неистински електронни платежни инструменти – „бели пластики”, с които се извършвали нерегламентирани тегления на парични средства на територията на страната. В някои случаи заснетите данни били изпращани директно в чужбина, където се реализирали последващи тегления.
За срок от 24 часа са задържани 32-годишният П.В. по прякор Папи, регистриран за престъпления по чл.129 и чл.214 от НК, разследван в чужбина за злоупотреби с електронни платежни инструменти; И. Б. /41г./ - Гаван, регистриран по чл.142, чл.194-197, чл.325 и чл.339 от НК; В. Д. /36г./- Левента, разследван в чужбина за аналогични престъпления; К. Р./33г./, регистриран по чл.195 от НК, обявен за издирване с Европейска заповед за арест от Германия, М.М./39г./, регистриран по чл.212 от НК и С. С. /37 г./, регистриран по чл.195 и чл.199 от НК, обявен за общодържавно издирване. В групата работели и Д.Д. /35 г./, Р. Р. /43 г./, П. Б. /35 г./, В. В. /37 г./ четиримата без криминални прояви.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321 във връзка с чл. 246 от НК. Работата по разследването продължава, информират от Пресцентъра на МВР.
Междувременно вчера в центъра на Кюстендил е задържан 35-годишният Д.А. от кв. «Изток», докато теглил пари от банкомат с чужда дебитна карта. Д.А. е известен на полицията като осъществяващ лихварска дейност. През месец април при проведени полицейски мероприятия в дома му бяха открити и иззети 7 чужди дебитни карти и списък с имена на негови съкварталци, които му дължат различни суми пари като лихва за отпуснати от него заеми. Вчера той е изтеглил 60 лв. от банковата карта на негова съкварталка, картата е получил чрез принуда, а парите редовно събирал като лихва за отпуснат преди много години заем от 200 лв. При последвалата проверка в дома му в квартал «Изток» служителите на РУП Кюстендил установили, че Д.А. е уредил магазин за хранителни стоки, не е представил разрешителни документи за упражняване на дейността и спазени санитарни изисквания. Работата по случая продължават РУП Кюстендил и прокуратурата, информират от Пресцентъра на ОДМВР-Кюстендил.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети