Джерманци: Няма да отстъпим и сантиметър на депото

Десислава Панайотова-Янкова
15.12.2012
размер на текста:

Джерманци няма да дадат и сантиметър от земята си за изграждане на регионално депо в землището на дупнишкото село, каквото е намерението на общината. Това е категоричната позиция на местните, изразена за пореден път на общоселското събрание, което се проведе вчера вечерта. Въпреки сибирския студ близо 70 души, включително и групичка организирали се сами деца и младежи, се събраха в кметството. Присъстващите приеха декларация, с която заявяват, че жителите на Джерман, Блажиево, Усойка и Грамаде са против депо на избрания от община Дупница терен, но не и против изграждането на сметище на подходящ терен, дали в Дупница или в друга от общините в областта.
На поканата на председателя на инициативния комитет Борислав Тасков, изпратена единствено чрез публикации в медиите, откликнаха общинските съветници от БСП в Дупница, общинският съветник от Лидер Ивайло Атанасов и председателят на местната структура на партията на Слави Бинев ГОРД, Георги Давков.
С обаждания по телефона категоричната си подкрепа за джерманци са заявили отново независимият общински съветник Първан Дангов и депутатът Мая Манолова. Двамата обаче не успяха да присъстват на срещата, заради ангажименти.
„С декларацията казваме, че инициативния комитет и джерманци ще използват всички законови средства за защита на Джерман. Мая Манолова обеща, че постави проблема и в парламента.Вярвам, че депутатът Валентин Микев и областният управител Владислав Стойков не са се отметнали от думите си от 29 септември и продължават да ни подкрепят”, обясни Борислав Тасков.
Декларацията ще бъде изпратена до областния, РИОСВ-Перник и кмета Методи Чимев.
Още една добра за местните новина стана ясна на общоселското събрание, а именно, че неправителствена организация е заявила подкрепата си за джерманци и ще помага на инициативния комитет в битката, като включително ще бъде осигурена правна помощ. Неправителствената организация, чието име Тасков не желае да разкрие, за да не бъде подлагана на натиск, е предала случая с депото в Джерман в Брюксел, заедно с още няколко подобни случая от страната.
Местният лидер на ГОРД Георги Давков пък ще информира за случая и евродепутата Слави Бинев, който да запознае Европейския парламент.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети