11 г. затвор за убийството на Ана Политковская

DenNews.bg
14.12.2012
размер на текста:

11 г. ефективен затвор е присъдата за убийството на руската защитничка на човешките права Ана Политковская, предаде ИТАР-ТАСС.
Съдът прие, че физически килър на журналистката е бившия милиционер Дмитрий Павлюченков, чието име в първия процес фигурираше като на секретен свидетел на обвинението. на 11 години затвор за съучастие в убийството на журналистката от "Новая газета" Ана Политковская, предаде ИТАР-ТАСС.
Павлюченков ще изтърпява наказанието в трудов лагер със строг режим и ще изплати на семейството на Политковская обезщетение в размер на 3 милиона рубли.
При произнасянето на присъдата съдът е взел предвид споразумението, което подсъдимият е сключил със следствието, в рамките на което той се е признал изцяло за виновен, съобщил е на следствието неизвестни преди това обстоятелства и е дал изобличаващи показания срещу други участници в престъплението, включително организаторите, посочва РИА Новости.
В присъдата е посочено, че убийството е било извършено от организирана група, в която всеки е имал строго определена роля. Нейният организатор е получил за убийството не по-малко от 150 000 долара. Ролята на Павлюченков е била да се организира следенето на Политковская и закупуването на оръжие. За проследяването й той е привлякъл свои подчинени със служебни автомобили, при това без да ги предупреди за престъпните цели.
Политковская, която бе наблюдател на "Новая газета", бе убита с пет изстрела на 7 октомври 2006 г. до входа на дома й в Москва.
Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят. Някои продължават да вярват, че то е по поръчка на руските власти.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети