„Захарно петле” вкара петима в ареста

DenNews.bg
12.12.2012
размер на текста:

Петима души са задържаните в рамките на проведената от ГДБОП операция „Захарно петле”, а на трима от тях прокуратурата е наложила мярка за задържане до 72 часа
Операцията е насочена към неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления.
Акцията под наименованието «Захарно петле» бе реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура и обхвана територията на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Ямбол, Перник, Плевен, Разград и Ловеч. От претърсените общо 27 адреса бяха иззети голямо количество счетоводни, банкови, фирмени документи, компютърни конфигурации и пълномощни за търговия със захар. В полицейския арест попаднаха четирима столичани - Д.Д. /43 г./, С.Т. /40 г./, Д.Б. /43 г./ - регистриран за водене на невярна счетоводна отчетност, получаване на средства от бюджета с помощта на неистински документи, незаявяване на неплатежоспособност и неоткриване на производство по несъстоятелност на дружества и В.Р. /34 г./, регистриран за аналогични престъпления. Малко по-късно е задържана и тяхна сътрудничка от Стара Загора - 40-годишната Б.П.
Групата е внасяла в страната бяла рафинирана захар посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция. Оттук нататък следвала престъпната схема - получатели на стоката били дружества от типа „буфер”, които избягвали плащането на данъчните си задължения, след като декларирали фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми типа „липсващ търговец”. След това дружествата реализирали захарта на цена, много по-ниска от пазарната. Така групата избягвала плащането на дължимия ДДС и е ощетила държавния бюджет с около 2 500 000 лв. от февруари до момента. Освен това, придобитата по този начин стока ги правела конкурентноспособни, но нарушавали пазарните принципи и изкривявали пазара на хранително - вкусовата промишленост.
Срещу С.Т., Д.Д. и В.Р. е взета мярка „задържане под стража за срок от 72 часа”.
Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.321, във връзка с чл. 255 от НК. Действията по разследването продължават, информират от МВР.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети