Ван Ромпой, Барозу и Шулц получиха Нобела за мир от името на ЕС

DenNews.bg
10.12.2012
размер на текста:

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц получиха Нобеловата награда за мир, която тази година бе връчена на Европейския съюз за 60-годишен принос в запазването на мира в Европа, за утвърждаването на демократичните ценности и защита на правата на човека.
На официалната церемония в Осло присъстваха кралят на Норвегия и неговата съпруга, много гости, сред които и повече от 20 лидери на страни от Европейския съюз, сред които и българския премиер Бойко Борисов.
Ван Ромпой, Барозу и Шулц получиха златни медали с профила на Алфред Нобел. Парите от наградата - 930 хиляди евро, ще бъдат дарени за проекти, подкрепящи деца, пострадали от войни.
На церемонията в Осло присъстваха и четирима млади европейци, спечелили онлайн конкурса за есе, в което да обяснят какво означава за тях мира в Европа.
Противници на решението на Нобеловия комитет смятат, че Европейският съюз не заслужава наградата, защото самият той е разкъсван от противоречия и несъгласия.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети