Общината хвърля прах в очите на хората, а работи за депото в Джерман

DenNews.bg
10.12.2012
размер на текста:

Станислав Павлов и Мая Манолова Снимка: dennews.bg

Въпреки че общината и кметът на Дупница хвърлят прах в очите на гражданите, че са проучвани и други терени, истината е, че кметската управа настоява регионалното депо да бъде изградено в Джерман. Това обяви на пресконференция днес депутатът Мая Манолова. Изводът й е на база документацията разменяна между община Дупница и РИОСВ-Перник.
Освен манипулацията с твърденията, че се разглеждат и други терени, Манолова е притеснена от съдържанието на решението на РИОСВ, където се изброяват редица опасности от изграждането на депо в Джерман, както за природата, така и за човешкото здраве.
„Не прави чест на кмета на Дупница. Реално не са правени никакви проучвания на никакви други площадки. От самото решение на РИОСВ става ясно, че поне от началото на юни са предприети действия за изграждане на депо именно в Джерман. Според други документи, които съм чела, реално подготовката за изграждането на депото там е започнало още през февруари”, коментира Манолова.
Според нея решението на РИОСВ е „доста притеснително”, тъй като от него става ясно, че изграждането на регионално депо именно в Джерман би представлявало проблем, както за околната среда, така и за човешкото здраве.
„Разминаванията в отговорите на общината за това колко терена се проучват още от самото начало остави съмнения в чистите помисли. Често пъти ни даваха различни отговори-проучвани били 6, 8, та дори 15 терена. Как са проучвани тези терени, след като знаем колко струва истинското проучване. Ако са проучвани с един поглед от служебната кола, съжалявам, но не се прави така”, добавя и местният лидер на БСП и общински съветник Станислав Павлов.
Манолова посочи точни цитати от решението на екоинспекцията от 4 декември, които според нея доказват, че мястото на депото не е в Джерман:
Финализирането на инвестиционното предложение е възможно да окаже неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве, предвид близостта на площадките, които ще се реализират, до жилищни територии. Като основни рискови фактори за здравето на населението са замърсяването на въздушната среда с прах и токсични вещества от дейностите, извършвани на площадките.
„Тревожни са констатациите и относно изграждането на регионално депо в непосредствена близост, а именно около 200 метра от река Джерман, която е определена като чувствителна зона и трябва да се предвидят специални мерки за защита от замърсяване.
Очава се дълготрайно въздействие върху компонент „води” по време на строителството, експлоатацията и следексплоатационния период, включително и риск от аварийни изпускания на замърсяващи вещества”, продължава Манолова.
В решението на РИОСВ пише още, че обектът в Джерман ще бъде източник на неорганизирани прахови емисии, емисии от газовите кладенци, емисии от прах и газове от работещата транспортна техника. Рискът от инциденти и аварии по време на експлоатацията е свързан със срутвания на земни маси по време на дейностите на запръстяване, възникване на пожари, разлив на нефтопродукти от транспортната техника, замърсяване на въздух, повърхностни и подземни води.
„И това наистина е така предвид близостта на площадка и до река, и до автомагистрала „Струма”, и до газопровода за Гърция и до други важни обекти. Още повече, че зоната е свлачищна, което ще доведе до оскъпяване на изграждането на регионалното депо именно в Джерман. Най-притеснително е, че така или иначе кметската управа не каза ясно на гражданите какви са нейните намерения, отвлича вниманието с приказки за възможни други площадки. Реално действията по изграждане на регионално депо са в напреднала фаза и единствената площадка, която очевидно се проучва е тази в село Джерман”, добавя депутатът от Кюстендилска област.
Тя е категорична, че не общинските съветници, депутатите и гражданите са тези, които трябва да посочат къде да бъде изградено депото. „Нормалната процедура е да бъдат проучени поне няколко терена преди да се предприемат конкретни действия. Не е редно общината да си измива ръцете с това, че ние не сме предложили друга площадка. Това е работа на специалисти и експерти, които при едно подходящо задание от страна на общината биха могли да свършат работа”, смята Манолова.
Затова и Павлов припомни предложението на социалистите, а именно, че е необходимо всички шест общини, които участват в проекта да предложат терени, а не отговорността да бъде само на Дупница.
„Община Дупница е най-гъсто населената от тези шест общини и с най –малко свободни площи. Не мислим, че точно тук са най-подходящи терени, камо ли пък село Джерман. Още повече в Джерман имаме още едно голямо съоръжение -пречиствателната за отпадни води, която в една или друга степен също замърсява въздуха. Не е справедливо да се сложи още една бомба там, особено на фона на посочените опасности в решението на РИОСВ”, коментира Павлов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети