Сблъсъци между протестиращи и полиция в Словения

dennews.bg
01.12.2012
размер на текста:

Протестиращи и полицаи се сблъскаха в столицата на Словения Любляна по време на митинг срещу бюджетните съкращения и корупцията в страната, информира news.bg.

Най-малко 5000 антиправителствени демонстранти се събраха в петък пред сградата на парламента в Любляна. Мнозина скандираха "С вас е свършено!" и "Крадци!"

Някои демонстранти хвърляха камъни и бутилки, и се опитаха да преминат през полицейския кордон пред парламента, съобщава Би Би Си. Много от протестиращите са разгневени от строгите мерки за икономии, предприети от дясно-центристко правителство.

Полицейските служители съобщиха, че след като група протестиращи са се опитали да пробият кордона, те са били принудени да реагират.

Полицията отвърна на демонстрантите със сълзотворен газ и арестува 30 души. Няколко протестиращи са пострадали при сблъсъците.
Най-малко 10 полицаи са били ранени, съобщи говорителят на полицията Винко Стойнсек.

Митингът се проведе два дни преди президентските избори, в които един срещу друг се изправят досегашният президент Данило Тюрк и бившият премиер Борут Пахор.

Протести имаше и в други градове на страната.

Словения е изправена пред една от най-тежките рецесии сред 17-те страни в еврозоната - икономиката на страната се е свила повече от 8% от 2009 г. насам.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети