Читалището в село Баланово с награда от Бил Гейтс

dennews.bg
08.11.2012
размер на текста:

Читалището в дупнишкото село Баланово “Пробуда-1902” е единсвеното в област Кюстендил, което получи награда от конкурса “Глоб@лни-България място за е-включване”, финансиран от Бил Гейтс.

Престижната награда за читалището в село Баланово, което цяла година бе арена на политически битки, е заради голямото разнообразие от дейности, подпомагащи жителите да си намерят работа или финансиране като земеделски производители. Досега благодарение на това съдейтсвие са подпомогнати над 30 жители на селото. Наградата е в категория електронна заетост бе връчена на Националния форум на "Глобални библиотеки България", който се състоя в зала Средец на хотел Шератон, където бяха определени финалистите в конкурса "Глобални библиотеки - България: място за електронно включване" Този конкурс беше в 5 категории - електронна заетост, електронна култура, електронни умения, електронен достъп и достойно остаряване с новите технологии.
Нашето читалище, единствено в Област Кюстендил е класирано на 3-то място в категория - електронна заетост. Получихме грамота и дигитален фотоапарат.Ние имахме право да поканим представител на партньорска организация- поканихме Обцина Дупница, която изпрати свой представител на форума .Това Беше Г-жа Наташа Демиревска, за което им благодарим.

Първа награда бе връчена на библиотеката при НЧ „Заря-1902”, село Вакарел, която е помогнала на повече от 123 собственици на земя да отдадат земите си под аренда, с което да повишат годишните си доходи.
Втора награда бе връчена на библиотека „Петър Стъпов” в град Търговище за организираната от нея Електронна трудова борса.
Инициативата „Глобални библиотеки" на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" работи за отваряне на света от знания, информация и възможности за повече хора. Бидейки част от Програмата за глобално развитие на фондацията, "Глобални библиотеки" работи в страни, които са доказали необходимост и готовност да подпомогнат обществените библиотеки за предоставяне на свободен достъп до компютри и Интернет, както и обучения за пълноценно използване на тези средства. „Майкрософт” е партньор на "Глобални библиотеки" и дарява софтуер по молба на различни партньори. Инициативата се стреми да превърне обществените библиотеки в жизнени източници на помощ, с която може да се подобри животът на милиони хора.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети