Има нещо чудато в Белия дом: Другото лице на US президентите

Или кой наложи любимата фраза ОК, кой превърна басейна в боулинг зала, кой предложи брак за 24 часа...

Десислава Панайотова-Янкова / Светлана Видинска
07.11.2012
размер на текста:

Политиката е сериозна работа, даже много сериозна. И как бихме я преглътнали - и ние, и политиците, ако нямаше малко чудатости за вкус?
Американците налагат символите - знамето им е най-разпознаваемото парче плат; Статуята на свободата е най-известната мацка, макар да е доста студенокръвна; колкото и да ни се иска да защитим самочувствието на Стария континент, трябва да признаем, че Белият дом е най-яркият символ на държавност и демокрация.
Американският президент пък е не само институция, защото да си го кажем - овластяването му е като на племенен вожд, а не подобно на българския си колега - рекламно лице без кой знае какви функции.
Държавният глава под главата на белия орел държи червения бутон за ядрено снаряжение, гледа през всевиждащото око на стотици сателити, води една от най-многомилионните, но и със сигурност най-многоликата нация, трябва да бъде войник, но и лекар, трябва да бъде съдия, но и банкер, брокер и финансист.
В свободното си време трябва да кани в къщата си деца, да играе футбол и да прави редовния си джогинг. Задължително да посети няколко концерта и спортни събития в месеца, да прегърне куп бебета и да целуне армия баби... или обратното. Трябва да се разхожда със съпругата си и да взима децата от училище... а, да и да разхожда кучето, а защо не и да го вчесва от време на време.
Е, как би оцелял, ако нямаше своите чудатости?!
Не би. Затова стопаните в Белия дом винаги са били не само силни характери, но и новатори. Прокарвали са път не само в сериозната политика, но и в обикновения живот.

Ето ви малко доказателства, и то само за последните 10:

 

Джон Кенеди (1961-1963)

Кенеди. Първият бойскаут сред президентите.

е по-добре да запомните не като убития в Далас президент или като палувалия с Мелирин Монро, а така:

След като корабът, на който служи е потопен през Втората световна война, Кенеди преплува 3,6 мили, дърпайки ранен член на екипажа посредством каишка, пъхната в зъбите му.
Кенеди е първият президент, който като дете е бил бойскаут.
Добре е да знаете, че именно негова е знаменитата фраза: „Не питай какво може да направи родината за теб, питай какво можеш да направиш ти за нея”. А не на някой от българските политици, които я прекрояват угодно на кампанията си, например.
Кенеди налага и необходимостта политикът да изглежда добре. Той самият успява да обърне изключително рядкото си заболяване - хормонално разстройство в своя полза, като подчертава загара си, дължащ се именно на болестта на Адисън.


Линдън Джонсън (1963-1969)
 

Джонсън. Почитател на кучетата до такава степен, че отпечатъци от гонче водят до прес-залата в Белия дом.

Той става президент след убийството на Кенеди, като довършва неговия мандат и печели свой. Любимият ни чудак сред президентите, въпреки че именно той въвлича САЩ във Виетнамската война. Любим ни е, защото в неговия мандат към прес-залата в Белия дом водят... отпечатъци от кучешки лапи на гонче, а и предлага брак на съпругата си, известна като Лейди Бърд, само 24 часа след запознанството им... И кара със 150 км/ч по селски пътища, докато пие уиски от картонена чаша.
Той е и първият президент, назначил афроамериканец в кабинета и номинирал афроамериканец за член на Върховния съд.

 

Ричард Никсън (1969-1974)

Никсън. Запален по боулинга.


Откъдето и да го погледнете си е новатор и чудак. Аферата Уотъргейт може и да разкрива тъмната му страна и да е нарицателна за непочтеност в политиката, но хайде де, това си е пример за находчивост! 30 г. по-късно в държавата на СРС-тата може и да ви се струва напълно невинно, но за времето си подслушването на политическите опоненти е чиста проба новаторство. А че е чудак, Никсън доказва с решението си да превърне един от басейните в Белия дом в боулинг зала, просто защото е запален почитател на играта (а по-горе видяхте какъв е графикът на президента, че да губи време с излизане навън).
Чудатостите на Никсън не свършват тук. Може и да не ви се вярва, но той се връща от Втората световна война с над $10 000 печалби от покер.

 

Джералд Форд (1974-1977)

Форд. Рекордьорът по дълголетие сред президентите-93 г. и 165 дни

 

Той е мерна единица. За качество и количество живот. Не само, че е единственият президент, който поема поста без да е участвал в избори, но и държи рекорда по дълголетие сред държавните глави - 93 години и 165 дни.
Както съдбата е обичала Форд, така той е обичал дъщеря си Сюзън. Доказателството: разрешава й да вдигне абитуриентския бал на своя випуск в Белия дом.Джими Картър (1977-1981)

Картър. Той започва да носи пуловери за да популяризира пестенето на енергия за отопление заради петролна криза.

 

Това е първият президент, роден в болница.
Притежавал е феноменална памет и владеел скоростно четене (2000 думи в минута).
Това е як президент! През 1978 г. подписва първия закон, който легализира домашното производство на бира и вино.
Интересно е, че той е първият държавен глава, който прави публично изявление в подкрепа правата на гейовете

 

Роналд Рейгън (1981-1989)

Рейгън. Звездата.

 

Най-възрастният човек, избран за президент – на 69 г. и най-възрастният действащ президент – на 77 г. Той оцелява при атентат, но най-важното за Рейгън е, че той е най-обичаният президент, нещо като Лейди Ди в мъжки вариант - президентът на сърцата и необяснимата преданост.
Рейгън е единственият президент, който се е развеждал. Това може да ви се струва нищо в страната на аферата „Мариана Попова” или на континента на Саркози, но за пуританите оттатък Океана... си е чудатост.

 

Джордж Буш (1989-1993)

Буш-старши. Скок с парашут за 80-ия рожден ден.

 

Дали защото идва от земята на черното злато - Тексас, но Буш старши ненавижда зеленото. Е, добре де, не всичко зелено, но броколи, затова през мандата му те са забранени в Белия дом.
Той е първият президент, който е бил шеф на ЦРУ.
Това е непреклонен дух! На 12 юни 2004 г. Буш-старши скача с парашут по случай своя осемдесети рожден ден!
Замалко се размина и от „първи” за предаването на властта по императорски - от баща на син (но въпреки това е вторият след Джон Адамс, който става баща на друг президент). А затова му попречи следващият президент:

 

Бил Клинтън (1993-2001)

Клинтън. Властелинът на масите.

 

Знаем, че веднага в главата ви изплува Моника Люински, но хайде де! Наистина си е чудатост да палуваш в Овалния кабинет, да успееш да запазиш брака си, и то с бъдещия държавен секретар, но по-голямата чудатост е да устоиш. А той го прави. И не само. Запазва усмивката си и таланта да владее масите, въпреки че в сравнение с чара на Кенеди или силното присъствие на Форд е просто грозноват веселяк. Доказателството: рейтингът на Клинтън варира от под 30% до над 60% одобрение и управлява два мандата, устоявайки на импийчмънт. Той е един от двамата президенти (другият е Андрю Джонсън) подлагани на гласуване за преждевременно прекратяване на правомощията.
За ужас на добрия си приятел Барак Обама, обожава нездравословна храна. Свири на саксофон и владее перфектно немски.
Това е щур президент! Обвиняват го, че е пушил марихуана и се е скатал от Виетнамската война... И е първият US-държавен глава, посетил България. А знаете ли, че всъщност се казва Уилям Джеферсън Блайт III.

 

Джордж У. Буш (2001-2008)

Буш-младши. Бушизми.

 

Той е бивш собственик на бейзболния отбор „Тексас рейнджърс“ и притежава колекция от 250 бейзболни топки с автографи.
По негов адрес се ражда терминът „бушизми“ – забавни и комични слова, предимно от импровизирани речи на Буш ("Това очевидно е бюджет. В него има сума ти числа." "Напредваме. Разбираме къде се корени силата ни. В сърцата и душите на американците, в чековите им книжки." и т.н. и т.н.)
Най-голямата чудатост, за съжаление излязла скъпо не само на американците, но и на цял свят обаче е фаталната грешка 9/11. И непоправимият гаф на Буш-младши: остава усмихнат на миниатюрно столче, когато му съобщават за атентатите по време на посещение в детска градина.
За съжаление чудатостите на Джордж Буш са по-скоро горчиви, защото поредната - измъкнатият с има-няма 580 гласа втори мандат от демократа Ал Гор ще остане горчив хап за демократите още дълго.

 

И ето я звездата на деня:


Първият чернокож президент. Първият президент с не една, а две награди Грами.


Барак Обама:

 

Той е благословен от появата си. Името Барак означава „Благословен от Бог“
Той е левичар.
Любимите му музиканти са Ролинг Стоунс, Фюджийс и Кейни Уест.
Той е носител на Грами за аудиозапис на книгата си „Мечти от баща ми“.
Той е автор на три много успешни книги.
Когато бил дете, копнеел да стане архитект.
Той колекционира комикси.
Когато е живял в Индонезия, имал два крокодила, патета и гибон на име Тата.
Той обича да готви чили.
Най-новата му страст е... цвеклото.
Той и съпругата му Мишел са яростни привърженици на здравословното хранене. Първата лейди направи екоградина в двора на Белия дом, а често на гости им идват деца с наднормено тегло и заболявания, за да спортуват заедно.

 

Семейство Обама премахна оградите на Белия дом. Там вече играят и са щастливи не само децата на президента.

А знаете ли, че

 

Андрю Джонсън, 17-ия президент на САЩ е бил шивач, преди да стане президент? Или че любимата храна на Джордж Вашингтон е сладоледът? Това са само два от интересните факти за първите US-мъже.
Много президенти са имали необичайни професии, преди да влязат в Белия дом. Президентът Джими Картър, 39-и поред, е имал ферма за фъстъци. Роналд Рейгън, 40-ия, е бил кино актьор, а Ейбрахам Линкълн, 16-ия президент, известно време си е изкарвал прехраната като дърводелец. За Хари Труман е известно, че се е занимавал с търговия на мъжки дрехи и аксесоари, по-специално шапки. 40-ият държавен глава Джералд Форд отказал да се занимава професионално с американски футбол, въпреки че бил звезда на отбора, а в университета се е издържал, като миел чинии.
Всеки президент е оставил свой отпечатък в Белия дом. Всъщност Белия дом изобщо не се е наричал така преди Теодор Рузвелт, 26-ия президент да дойде на власт. Хората са наричали сградата Президентската палата или Президентската къща. Рузвелт официално го кръщава Белия дом през 1901 г. Теодор Рузвелт не е единственият президент, измислил оригинална фраза. Мартин Ван Бурен, осмият президент, е автор на знаковата думичка ОК!
Има още интересни президенти, станали пионери в дадена област. Джеймс Полк, 11-ият президент, е първият, увековечен на снимка. Теодор Рузвелт е първият президент, сдобил се с автомобил. Неговият пети братовчед, 32-ият президент Франклин Делано Рузвелт е първият, летял със самолет. Кой ще бъде следващият „първи“ сред президентите? Първият космически турист?

Какво още има да видим, Бо?!


Бързи факти:
 

С височина 4 фута и 6 инча (190 см) Ейбрахъм Линкълн е най-високият американски президент.
Уилям Хенри Харисън, шестият президент, е единственият, учил за лекар.
Милърд Филморд, 13-ият президент, е първият, който е имал мащеха.
Джеймс Гарфийлд, 20-ият президент, е първият левичар в Белия дом.

 

А знаете ли, че Франклин Рузвелт е единственият президент с три мандата?

 

Франклин Делано Рузвелт е 32-ия президент на САЩ. Той е един от най–популярните американски президенти, води страната и нацията при преодоляването на Голямата депресия и през Втората световна война.
Баща му Джеймс Рузвелт е богат собственик на недвижими имоти и вицепрезидент на компанията „Железници Делуеър – Хъдсън”. Франклин се ражда, когато баща му е на 54 години. Синът израства под влияние на изключително властната майка Сара.

Рузвелт води САЩ три мандата в най-тежките за страната години. Той успява да стане от инвалидната количка, само за да успокои нацията.


Франклин не е лишаван от нищо, може да язди, стреля, играе поло, говори перфектно немски и френски език. Стандартът му е за „висшата класа”, по презумпция, владяна от републиканците, но сърцето му от младо затуптява за каузата на демократите.
През 1905 г. се жени за петата си братовчедка Елинор, с която имат шест деца. По време на брака Рузвелт има няколко извънбрачни връзки, но семейството се запазва.
През 1921 г. президентът Ф.Д. Рузвелт е повален от полиомелит и се парализира от кръста надолу. Оттогава се придвижва с помощта на инвалидна количка, но с феноменално усилие на волята изминава по няколко крачки с бастун на публични събития. Особено когато трябва да убеди нацията да се изправи на крака след срамната и смъртоносна атака над Пърл Харбър.
Рузвелт е оцеляващият президент. През февруари 1933 г. е прострелян пет пъти от безработен строител, но остава жив. В атентата загива кметът на Чикаго.


 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети