С Ден на национален траур почитаме патриарх Максим в петък

DenNews.bg
07.11.2012
размер на текста:

Министерски съвет определи петък за Ден на национален траур, за да почетем паметта на патриарх Максим, който почина рано сутринта вчера на 98-годишна възраст.
Негово светейшество ще бъде погребан в Троянския манастир в петък в 15.30 ч. Миряните ще могат да се поклонят за последен път пред главата на Българската православна църква на 8 ноември - четвъртък, в столичния катедрален храм "Света Неделя", където от 9 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия от Пловдивския митрополит Николай.
Днес е ден на траур в родното село на патриарх Максим - Орешак. С минута мълчание бе почетена паметта на Негово светейшество от депутатите в началото на пленарното заседание днес.
Продължават догадките дали ще бъде променен уставът на БПЦ, така че пловдивския митрополит да може да бъде предложен за нов патриарх, след като той няма необходимата по сегашните изисквания възраст от 50 г. Вчера дядо Николай бе определен за временен митрополит на Софийска митрополия, водена от патриарх Максим.
Пред bTV директорът на Дирекция по вероизповеданията към МС Емил Велинов коментира, че на предстоящия Църковно-народен събор, който трябва да се проведе, за да избере нов патриарх на Българската православна църква е възможно да бъдат предложена и приета такава промяна.
„Смятам, че има достойни митрополити във висшия клир и най-вероятно те ще бъдат предложени. В този момента на църквата й трябва действително една много здрава ръка. Дядо Максим решаваше всичко колективно, не взимаше еднолични решения. Понякога обаче в този динамичен век, в който живеем, трябва да се поеме и лична отговорност. Все пак на църквата й е нужен човек, който да удари по масата”, коментира пред телевизията Велинов.
Спекулациите около името на митрополит Николай се засилват от факта, че той ще води панихидата за патриарх Максим и бе избран да поеме управлението на Софийска митрополия.
По устава на православната църква, когато овдовее една епархия, най-близкият митрополит, който се намира до нея, поема управлението й. В случая това е врачанския митрополит Калиник, но той отказал заради прекарана болест.
Ето какво коментира самият митрополит Николай пред bTV:
„Аз съм готов, надявайки се на Божията помощ. Сам Господ Исус Христос ни казва - без Мен не можете да извършите нищо добро. Готов съм, съзнавайки, че Господ ни е избрал да служим на неговото църква, на неговия народ. Готов съм да изпълня послушанието, което ми се възлага от пълния състав на Светия синод”.
Помолен да коментира честото спрягане на името му като следващ патриарх, той отговори: „Кой ще бъде следващият патриарх е дело на Светия Дух. Именно Светият Дух избра преди 40 години Максим да бъде български патриарх и ръководител на светата родна църква”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети