Общината забърка още по-тежки задръствания в центъра на Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
06.11.2012
размер на текста:

Задръстванията са ежедневие, но вместо да се облекчат... се усложняват. Снимки: dennews.bg

Вместо да се предприеме така нужното облекчаване на трафика в центъра на Дупница, общината забърка по-сложна организация на движението, която причинява още по-тежки задръствания на светофарите при кръстовището при ГУМ между улиците „Княз Борис” и „Св. Иван Рилски”.
В рамките на не повече от 300 метра към пешеходните пътеки на светофара, тези при недоизградения МОЛ и при полицията, е добавена още една точно при отбивката за паркинга зад РУП-Дупница.
Така шофьорите са принудени да спират през има-няма 10-15 метра, което пък образува километрични опашки, особено в пиковите часове-рано сутрин и следобeд. Тези, които се включват от паркинга зад полицията и на хотел „Рила” пък са обречени на мъчително чакане.

Новата пешеходна е напълно излишна, защото в рамките на 300 метра и преди нея имаше три пешеходни пътеки, подлез и светофар.


И старата пешеходна пътека при полицията, която се появи след инцидент с роднина на бивш вече кмет, и новата, създават задръствания не само по главната улица покрай ГУМ, но и на ул. „Св. Иван Рилски”. Автомобили тръгнали на зелен светофар през пешеходната на „Св. Иван Рилски” се оказват блокирани между двете улици, защото тези които се движат в посока жк „Бистрица” не са успели да се изтеглят, заради пресичащите хора.
Каскадата от пешеходни пътеки изпитва рефлексите на шофьорите до краен предел, тъй като точно подали газ, за да минат през светофара, те са принудени да намаляват и спират отново.
Задръстванията са не само досадни са водачите и пътниците, но и водят до силно замърсяване на въздуха с вредни газове от автомобилите, което се усеща и без специализирана апаратура. Освен че въздухът е неприятен, е и вреден за хората с алергии и белодробни заболявания, а най-вече за децата, тъй като оловото от автомобилните горива се задържа на метър височина.
Силната концентрация на вредни емисии може да доведе и до увреждане на иконописите на централния храм „Св. Георги Побeдоносец”.
Причината за появата на новата пешеходна пътека е, че там дупничани са избрали да пресичат, за да спестят 5-те метра до маркировката при полицията или 10-те до тази при мола. Вместо да бъдат санкционирани нарушителите обаче, е положена нова пешеходна пътека за тяхното излишно улеснение. Затова екипът ни предлага, ако това е водещото за появата на пешеходни пътеки, а не улесняването на трафика, да бъде маркирана още една пешеходна-на 2 метра над тази до полицията, защото там десетки пресичат в нарушение.
Според полицейския началник на Дупница Борислав Динев новата пешеходна пътека не затруднява допълнително движението. Той обаче обясни, че решението за появата й е на общината.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети