Бабите правят човека човек

DenNews.bg
04.11.2012
размер на текста:

Институцията "Баба" се оказа много важна не само в съвременната икономическа криза, но и в цялата еволюция на човечеството, установиха антрополози от университета на Юта в Солт Лейк сити в САЩ.
Те успяха да докажат с компютърна симулация теорията, че хората имат по-продължителен живот от човекоподобните маймуни именно заради бабите в семейството.
Моделът имитира развитието на висшите примати в продължение на 60 хиляди години. Оказва се, че наличието на баби в обществото на маймуните увеличава почти 2 пъти средната продължителност на живота им и им помага в контактите помежду им.
При маймуните, за разлика от хората, женските след края на тяхната родилна възраст бързо остаряват и умират. Според теорията "Баба", от друга страна, дългият живот на жените след менопаузата се обяснява с това, че тя помага на дъщерите си да отглеждат децата и така увеличава шанса за запазването и предаването на собствените й гени на дълголетието. Тази теория намерила потвърждение в африканските племена, които живеят в условията на първобитнообщинния строй. Вече са правени наблюдения в Танзания през 80-те години на миналия век. В племето Хазда по-възрастните жени прекарвали дните си, като събирали грудки и друга храна за своите внучета.
Екипът от учени от университета на Юта решил да провери тази теория с математическия модел, разказва изследването, публикувано в британското сп. "Просидингс ъв дъ роял сосайъти". В него се описва животът на човекоподобните маймуни, който наподобява живота на шимпанзетата днес. Учените се опитали да разберат какво се случва с живота на човекоподобните, ако в тяхното общество се добави институцията "Баба".
Екипът създал 2 групи висши примати - едната оставил без промени, а в другата добавил баби маймуни. Средната продължителност на живота била типична за горилите и шимпанзетата и първоначално била една и съща в двете групи - 28-29 години. Според сценария баби станали най-опитните и дълголетни самки. Най-младите от тях били на 45 г., а най-възрастните на 75 г. При първото поколение бабите били едва 1 процент от общия брой на женските. Тези баби се грижели за 2-годишно бебе, чиято майка можела да е всяка от самките.
Въвеждането на институцията "Баба" изменило кардинално характера на еволюцията на приматите, установили учените. Присъствието на възрастни женски позволявало на самките да раждат повече. Първите им рожби не били заплашени от никаква опасност, тъй като за тях се грижели бабите.
Резултатите от експеримента впечатлили антрополозите. Дори само малък брой баби в популацията на приматите увеличил осезаемо продължителността на живота им. Освен това с течение на времето броят на бабите също се увеличил. След първите 24 хиляди години те вече били 43 процента от всички женски в общността. Симулираните в модела същества живеели по още 25 години, след като достигали зрялост. След 60 000 години, в които бабите се грижели за поколението, човекоподобните маймуни вече живеели 49 години след достигането на зрялост, което било равно на продължителността на живота на хората ловци.

Източник: 24chasa.bg
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети