Кочериновски села на нокти срещу инвестиционно намерение за добив на баластра от Струма

Десислава Панайотова-Янкова
30.11.2012
размер на текста:

През май мостът издържа на високите води благодарение на временни диги.

Инвестиционно намерение на софийска фирма да започне добив на баластра и инертни материали от коритото на река Струма вдигна на нокти кочериновските села оттатък реката.
Заявлението от „Миланоф” ЕООД е подадено в общината вчера, а от днес в Бураново вече тече подготовка за оспорване на искането. Бурановци са най-активни във войната срещу и сега съществуващите пресевни по Струма, но ще вдигат на бойна нога и съседните Боровец, Крумово, Драгодан, Цървище и Фролош, защото опасността е за всички-сигурността на единствената им връзка със света-мостът от главен път Е-79.
И в момента съоръжението е силно компрометиран и има нужда от мащабен ремонт. За състоянието му вина имат пресевните, които са изменили коритото на реката, нивото на водата е паднало значително и подкопава основите.
Както писахме, при наводненията през месец май тази година проблемът изкристализира, след като от язовир Студена беше изпуснат голям обем вода и имаше опасения, че мостът няма да издържи. Тогава с помощта на общинска и техника на частници бяха вдигнати временни диги и не се стигна до фатални последици. Ремонт обаче така и не е извършен и състоянието на моста не е подобрено.
Освен страховете, че мостът може да се срути заради промененото ниво и течение на реката от добива на баластра, местните страдат и защото по-ниското ниво на Струма води до спад на подпочвените води. Нивите и градините по поречието съхнат, а поливането им става все по-трудно.
„Ние не искаме да функционира и сегашната пресевна при гарата, а те втора готвят. Няма да стане! Ще пишем жалби не само до кмета, а и до Басейнова дирекция и РИОСВ, и направо до екоминистерството. Ако ги е грижа и за хората и за природата да вземат да ремонират моста и да спрат пресевните, а не да пускат нови, че да ни откъснат от света. А и тук имаме градини по европроекти-те не са ли бизнес, който трябва да бъде защитен”, питат бурановци.
Освен отрицателното становище, което кметовете ще изготвят, ще бъдат свикани и общоселски събрания. Отсега обаче хората са сигурни, какво ще бъде решението от тях-твърдо против нова пресевна.
Законовият срок за действие от страна на местната общност, като засегната страна е 14 дни, т.е. 13 декември. След това преценката дали да бъде издадено или не разрешително за дейност е в ръцете на РИОСВ-Благоевград.
От инвестиционното намерение на „Миланоф” ЕООД с управител Милан Велинов, става ясно, че фирмата иска да добива инертни материали от река Струма, след което да ги превозва до пресевна на гарата в Бобошево. Според управителя няма никаква опасност за природата и хората от планираната дейност.И дори тя би помогнала като мярка срещу наводнения.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети