България е на 8-мо място в Европа по уредени мачове

DenNews.bg
30.11.2012
размер на текста:

България е на „престижното” 8-мо място в Европа по доклади за уговорени мачове. Има данни, че за последните 2 години и половина са манипулирани точно 35 футболни двубоя у нас, съобщава БГНЕС, като се позовава на спортната агенция "СпортРадар", анализираща стотици срещи на Стария континент.
Проверката е направена в 400 различни международни онлайн букмейкъри в периода 27 юни 2009 година - 22 ноември, 2012 година и обхваща футболни мачове в 53 страни.
Както е известно дори двубой на националния отбор на България бе свързан с "черното тото". Контролата на нашите с Естония, завършила 2:2 след голове от 4 дузпи, бе заличена в резултатите на ФИФА, която по този начин призна, че е имало манипулация чрез съдиите. Подобно е и положението със спаринга на „лъвовете” с Южна Африка, който се състоя малко преди началота на Световното първенство през 2010 година. Тогава отново съдията бе набеден за "пробит". Наскоро пък стана ясно, че и младежкият ни национален отбор е участвал в манипулиран мач. Става въпрос за контролата с младежите на Зимбабве, които умишлено не се напрягали в двубоя. Срещата се игра в Сливен през 2009 година, като симулативната игра на гостите била по нареждане на треньорите на отбора. За главен организатор на всичко това се споменава сингапурецът Уилсън Радж Перумал, който в момента излежава присъда за такава злоупотреба в Унгария.
Мафията и корупцията убиват българския футбол, пък констатира и радио Би Би Си. "Източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти - не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си - а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност", коментира Марго Дън от британската медия в свое разследване.
Иначе в доклада на "СпортРадар" номер 1 по уредени мачове е Албания с 97 доклада за съмнителни срещи, следвана от Италия със 70. Трета е Молдова с 66, Естония следва с 46, а по-нататък са Гърция (45), Русия (42), Македония (37) и България (35).

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети