Менда: Няма да има увеличение на акциза на цигарите

DenNews.bg
03.11.2012
размер на текста:

Няма да има увеличение в акциза на цигарите, каквито спекулации се появиха през последната седмица, увери председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, информира телевизия Европа. Предполагаемата промяна в акциза, която няма да се осъществи, щеше да доведе до поевтиняване на цигарите, струващи под 4 лева и 40 стотинки и да вдигне допълнително цените на скъпите вносни марки.
За да бъде променена акцизната ставка, трябва да бъдат гласувани промени в Закона за данък добавената стойност.
Изтече срокът за промени между първо и второ четене и предложения в тази насока няма. Във внесения законопроект от МС, също няма. Така че не виждам причина да се обсъжда официално, каза депутатката.
Миналата седмица в медиите се появиха спекулации, според които цигарите, които струват над 4 лв. и 40 стотинки, могат да поскъпнат с до 1,50 лв. от януари догодина заради промяна в акцизните ставки.
Акцизът се състои от две облагания – 101 лева се плащат на всеки хиляда къса цигари, след което тютюневото изделие се облага с 23% от продажната цена.
При промяна на съотношението – увеличение на процентното облагане и намаляване на парите за хиляда къса цигари, цената на по-скъпите цигари щеше да се увеличи допълнително с до 40%, а тези, струващи под 4,40 лв. кутията, щяха да поевтинеят още.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети