Шефът на ЦЕРН похвали учените ни пред Борисов

DenNews.bg
28.11.2012
размер на текста:

Снимка: Пресцентър Министерски съвет

Възможностите български компании да се включват в повече проекти на Европейската Организация за Ядрени Изследвания и да получават индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги обсъдиха на среща днес премиерът Бойко Борисов и директорът на ЦЕРН Ролф Хойер.
„България е малка държава, но участието на Вашата страна в ЦЕРН е голямо и българските учени имат видим принос”, заяви по време на срещата директорът на ЦЕРН Ролф Хойер. Той подчерта успешното участие на българската страна в подготовката на изследванията на големия адронен ускорител от 1990-та година и експеримента CMS - Компактен Мюонен Соленоид, в който активно работиха и български специалисти. По думите му наши учени имат изключителен принос и в разработката на следващото поколение на световната мрежа WWW, наречено Grid.
По време на срещата премиерът и Ролф Хойер обсъдиха възможностите страната ни да използва средства от европейските фондове за обучение на български лекари съвместно с научния център на ЦЕРН в Австрия.
Двамата разговаряха и за евентуалните медицински приложения на разработваните в ЦЕРН технологии и особено на адронната терапия - новият метод за унищожаване на тумори.
Борисов и директорът на ЦЕРН разговаряха и за възможността в бъдеще България да разгледа евентуално построяване на център за адронна терапия у нас, финансиран със средства от европейските фондове, с помощта на ЦЕРН.
Според Хойер подобен център в страната ни би дал възможности за достъп до лечение на хора не само от България, но и от съседни държави и би имал изключително значение в международен план по отношение лечението на онкологични заболявания.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети