Откриха уникален некропол по трасето на бъдещ газопровод

DenNews.bg
28.11.2012
размер на текста:

Снимка: ruse-news.com

Поредно доказателство за това колко богата на история е българската земя, е разкрито при разкопки на археолога от Русенския исторически музей Деян Драганов край Мартен, където ще мине газопроводната връзка България-Румъния.
Некрополът е с над 100 погребения от времето на траките до края на Първото българско царство, пише БГНЕС.
Най-старите обреди датират от около 5-4 век пр.Хр., като има някои доста интересни ритуали - погребан войн с отсечена глава, която е положена в скута му, погребения на кучета и други животни, с накити от злато и сребро. Сред погребаните има и представители на Първото българско царство с характерните за епохата деформирани черепи - като деца те са били овързвани и пристягани с ленти, за да се получи изменението във формата на главата. Това е бил специфичен белег за сан и положение, обясняват специалистите. На места са запазени и останки от дървените ковчези. Сред предметите има керамика и стъкло от римско време. Разкритите два тракийски гроба показват, че някъде в района е имало тракийско селище, за което до този момент музеят не е имал информация. Някои от скелетите са със счупени части на тялото, свързано с опасенията от вампиризъм, на които са робували хората от преди векове.
Днес на мястото на археологическите проучвания пристигна Виктория Русева, антрополог от БАН. Русенските археолози ще й предадат намерения костен материал за анализ. Находките ще се консервират и реставрират и ще бъдат подредени в изложба в Русенския музей.
Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети