Йорданец изплел мрежа за пране на пари и укриване на данъци

DenNews.bg
27.11.2012
размер на текста:

Престъпна група за укриване на данъци в особено големи размери и пране на пари, ръководена от йордански гражданин, е разкрита при акцията на ГДБОП и служители на НАП, под наблюдението на Специализираната прокуратура
Групата, начело с 45-годишния йордански гражданин Х.Х., реализирала значителна по обем търговска дейност, свързана с изкупуване на автомобилни катализатори. На територията на България и на други балкански страни били регистрирани дружества, които започнали активна търговия с отработени автомобилни катализатори. След предварителна преработка, стоката била продавана на италиански контрагент, който плащал суми в размер между 100 000 и 250 000 евро месечно.
При анализ на декларираните пред НАП суми по вътрешните доставки и постъпленията по банковите сметки на фирмите, в които собственик е Х. Х., било установено значително разминаване - недеклариран приход от около 5 млн. лв. за периода 2008 – 2012 г. След като фирмата реализирала задължения в особено големи размери, тя прехвърлила дейността си към новоучредени дружества с нови разплащателни сметки. Осъществяването на престъпната схема било подпомагано от счетоводители от български и арабски произход.
В хода на операцията са претърсени фирмени и счетоводни офиси и складови помещения. Иззети са счетоводни, банкови и данъчни документи, както и „черни тефтери” с реалните суми, плащани по търговските сделки.
Със съдействието на Дирекция „Финансово разузнаване” са прекратени операциите по банкова сметка на едно от дружествата с текущо салдо към момента в размер на 150 000 евро.
За 24 часа са задържани собственикът на дружествата, пълномощникът му за България – сирийският гражданин Д.М./31 г./ и две счетоводителки, обслужващи документооборота – Я.Р./47 г./ и Н.П. /41г./. Те остават в ареста за 24 часа. На собственика на фирмата са връчени заповеди за възлагане на ревизии, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 255 от НК. Работата по разследването продължава.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети