2 кг взрив и боен арсенал откриха в импровизирани военни цех в столицата

DenNews.bg
23.11.2012
размер на текста:

Двама криминално проявени мъже са арестувани за притежание на 2 килограма, взрив, незаконен боен арсенал и множество муниции в столицата, като дори превърнали частен дом в импровизиран цех за преработка на оръжие. При друга операция в Септември са арестувани други двама, също за притежание на незаконни оръжия и боеприпаси.
Акцията в столицата е дело на ГДБОП. Претърсени са два адреса на територията на София, където антимафиотите открили два пистолета, около 2 кг взривно вещество от типа амонит; пушка 12 калибър със скъсена цев, съставена от различни части на оръжия, още една самоделна пушка 12 калибър; еднозарядно, атипично, изстрелващо боеприпаси устройство, тип „Оса”; заглушител. Иззети са и множество основни компоненти за огнестрелни оръжия - цеви, затвори, рами и други (включително и от автомат „Калашников”). Намерени са и около 700 боеприпаса, повечето малокалибрени и ловни. И на двата адреса са открити помещения, оборудвани с необходимите инструменти за обработка на метал, включително и струг. От един от извършителите са иззети и три радиостанции.
Задържани са 64-годишният К.Н. от с. Войнеговци, криминално проявен за кражба на автомобил, както и Д.Г. /58 г./ от София, регистриран за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство, в изпитателен срок по условна присъда за незаконно държане на огнестрелни оръжия.
По случая са образувани две досъдебни производства за извършени престъпления по чл.339 от НК. Работата по разследването продължава.
При спецоперацията на РУП – Септември, под наблюдението на Районната прокуратура в Пазарджик, са конфискувани солидно количество взривни вещества, оръжия и боеприпаси.
В рамките на успешната операция са извършени претърсвания в жилища в населени места на община Септември. В къщата на М.Р. /65 г./ от Ветрен били открити и иззети ловна пушка, 191 бойни и ловни патрона от различен калибър и пълнител за пистолет „Макаров”. По същото време втори екип претърсил жилището на Ж.Г. /71 г./ от село Славовица. Установено е, че възрастният мъж съхранявал без необходимите разрешителни боен пистолет с калибър 7.65 мм, две ловни гладкоцевни пушки със заличени номера и 21 бойни и ловни патрона.
Боен пистолет с девет патрона за него и четири гранати - две отбранителни и две нападателни, са конфискувани при проверка в къща, обитавана от И.М. /57 г./ от Септември.
Намерените взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси са иззети от служители на РУП - Септември и експерти от СДОТО - МВР.
Срещу притежателите им се водят бързи полицейски производства.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети