Забраниха превоза на багаж по автобусите

DenNews.bg
23.11.2012
размер на текста:

Удобната практика за изпращане на багаж и колет по автобусите остава в историята, след като днес депутатите приеха промени в Закона за автомобилните превози, според които шофьорите и превозвачите нямат право да качват на борда багаж, който не принадлежи на пътник от автобуса.
Основният мотив за окончателната забрана е обезпечаване на сигурността на автобусния превоз, особено след атентата в Бургас, при който загинаха израелски туристи и един българин. Според вносителите, забраната ще намали възможността в автобусите да бъдат залагани взривни устройства и опасни пратки.
Досега закона даваше възможност за превоз на багаж без придружител, като това ставаше срещу задължителното издаване на разписка.
Промените в закона предвиждат още с наредба на транспортния министър да бъдат определени мерките за сигурност на пътниците, които се осигуряват от собствениците на автогари.
Шофьори на автобуси ще бъдат глобявани с 1000 лв., ако превозват багаж, който не е на техен пътник. 3000 лева пък стана санкцията за този, който е разпоредил или допуснал осъществяването на подобен превоз, информира btvnews.bg.
С гласуваната днес наредба се определят и автогарите, в които се осигурява помощ на лица с увреждания и с намалена подвижност.
Превозвачът се задължава също така да уведомява писмено съответната областна структура на Агенция "Автомобилна администрация" за намерението си да извърши случаен превоз на пътници преди започването на превоза.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети