Съветниците отрязаха управляващите за анкетата, ОбС шефът ги обвини в тотална тавтология

dennews.bg
23.11.2012
размер на текста:

Общинските съветници в Дупница отрязаха днес мерака на управляващите да проведат спешната анкета по 5 изключително належащи според тях въпроси и да изхарчат за нея 5 000 лева от бюджета, предвидени за бедствия и аварии. С 14 гласа „против”, с 10 гласа „за” и 7 „въздържал се” предложението на председателя на местния парламент Ивайло Константинов бе отхвърлено, а в отговор той ги обвини в тотална тавтология. Защото хем били „за” това да се провежда анкета, хем накрая гласували „против”. Защото идеята на управляващите от ГЕРБ била най-после да престанат спекулациите по техен адрес, че работят на тъмно и без да се интересуват от мнението на избирателите си.
Всъщност на днешното заседание се оказа, че против са и членовете на икономическата комисия, а като основна причина бе посочен изключително краткия срок, в който трябва да се действа за реализиране на идеята за анкета. Всъщност в нея накуп жителите на Дупница трябваше да отговорят на 5 въпроса свързани с Определянето на площадка за изграждане на депо за твърди битови отпадъци, определянето на символ на Дупница, изграждането на Алея на славата, в която да бъдат изградени монументи на всички дупничани със съществени заслуги за развитието на Дупница, необходимостта от вътрешно преустройство на ГУМ-Дупница, както и необходимостта от изграждане на втори пазар в град Дупница.
Д-р Лорета Николова и Владимир Владимиров много кратко и ясно обясниха колко е безсмислено провеждането на анкетата, тъй като по всички тези въпроси вече има взети решения от страна на управляващите като например определянетона терена за депо в землището на село Джерман и отпускането на 50 000 лв. обезщетение за благоустрояването му поради тази причина. Освен това за ГУМ-Дупница също вече има изготвен проект за вътрешен дизайн, което също обезсмисля въпросната анкета. Що се отнася до алеята на славата, оказа се, че не е станало ясно как точно ще се финансира поставянето на монументите на видните дупничани. Оказва се ,че председателят на временната комисия по определяне на имената на дупничани, които ще влязат в тази алея, арх. Асен Пилев веднъж обяснил, че парите ще се осигурят по проект. След това обаче заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев обяснил, че няма такова нещо. Освен това, беше отбелязано, че все пак алеята на славата и избора на символ на града не са чак толкова спешни проекти при така появилата се неяснота около тяхното финансиране, че включването им в анкетата се оказва напълно безсмислено.
Независимият общински съветник Първан Дангов заключи, че с въпросната докладна, ако бъде приета, само ще се напишат някакви въпроси от кмета и ще бъдат изхарчени едни пари, но какво ще бъде съдържанието на анкетата и какъв ефекта от нея, няма да стане ясно. Освен това наблъскването на толкова много въпроси и то от различно естество ще обърка изключително много анкетираните. Според Дангов след като не е споменато и колко дупничани ще бъдат анкетирани, идеята за анкетата се обезмисля още повече.
В обсъждането на докладната се включи и д-р Матей Попниколов от ГЕРБ на който така и не му стана ясно защо противниците на анкетата афишират своето съгласие принципно да се допитват гражданите, а са решили точно тази докладна да не я приемат.
Председателят на групата на БСП в местния парламент Станислав Павлов му обясни, че има законови начини за провеждане на допитвания до населението и те са реферундум и междуградско събрание. Той предложи и още един вариант, който не би струвал и стотинка на общината и това е публикуването на въпросите на сайта на общината.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети