Борисов защити БГ интересите за евробюджета

DenNews.bg
23.11.2012
размер на текста:

Снимка: Пресцентър Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов представи виждането на България за Многогодишната финансова рамка на проведените в Брюксел двустранни консултации, които предшестват днешния дебат на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки за бъдещия бюджет на Европейския съюз.
„Конфликтите са огромни между отделните държави – едните искат големи съкращения, другите – големи плащания“, коментира премиерът след срещата си с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.
Борисов изрази надежда, че България все пак ще успее да постигне това което иска.
Министърът на външните работи Николай Младенов, който е част от българската делегация за специалния Европейски съвет, посочи, че целта на страната ни е да се постигне съгласие по бюджета на ЕС, защото липсата му ще има пряк ефект и върху България. „Най-лоша би била невъзможността да се прави многогодишно планиране на големите проекти, които за нас са много важни, защото над 65% от инвестициите в страната ни идват по линия на кохезионните фондове на ЕС“, каза Младенов.
Той обобщи българските приоритети в преговорите - запазване на размера на кохезионните фондове, осигуряване на достатъчно средства за закриване на 1-4 реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и защита на преките плащания към земеделските производители. Резерви могат да се намерят в оптимизиране на разходите за европейската администрация и в разсрочване на изпълнението на някои от големите европейски проекти. По думите на министъра на външните работи е необходимо да се преразгледа интензитетът на помощта спрямо различните региони, така че съкращенията да не се правят за сметка на страните с най-нисък БВП, които реално имат нужда от по-голяма подкрепа за излизане от кризата.
Премиерът Бойко Борисов посочи, че страната ни започва от лоши стартови позиции преговорите, тъй като през последните 20 години българският БВП е бил много нисък, а на неговата база се определят получаваните пари. Допълнителен отрицателен фактор са и спрените при предишното правителство еврофондове, чието усвояване на нивото на останалите държави започна едва при този кабинет. Министър-председателят все пак изрази надежда, че страната ни ще получи повече средства през новия период, тъй като е отчетено, че тя е сред най-дисциплинираните финансово държави и че влага полученото от фондовете само в проекти, които ще подобрят състоянието в цяла Европа - основните транспортни коридори, железопътният транспорт, екологията, конкурентоспособността и земеделието.
„Нашата позиция е изключително добре обоснована и съм сигурен, че ние ще бъдем една от малкото страни в рамките на тази криза без съкращения по отношение на средствата си по кохезионна политика“, каза министър Младенов.
Съветът започна с двустранни разговори в четвъртък сутринта, ще продължи и днес, а може би и утре.
В новия вариант на предложенията общият размер на разходите се запазва, но разпределението им по области е различно от първоначалното.
Проектът на Ромпой на практика се покрива с искането на България ако се налагат съкращения те да бъдат направени от проекта за жп свързване на Европа и от програмата за изследвания "Хоризонт 2020". Дали тези предложения ще бъдат приети от останалите ще стане ясно или днес, или утре.
Анализатори смятат, че на този европейски съвет няма да бъде постигнато решение, а ще се стигне само до принципна позиция. В този случай е възможно окончателният вариант на бюджета на Европейския съюз за следващите седем години да бъде приет през март догодина, информира БНТ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети