Учени откриха остров, който не съществува

DenNews.bg
22.11.2012
размер на текста:

Австралийски учени направиха най-голямото откритие на всички времена, като ... не откриха нищо. Или по-точно откриха, че остров, който трябва да лежи между Австралия и Нова Каледония в Тихия океан, всъщност го няма.
Островът на име Сенди съществува на морските карти, на картите на света, както и в Google Earth, но не и в реалността, информира "Сидни морнинг хералд".
Екип учени от университета в Сидни попада на откритието си, след като решава да извърши научна експедиция на острова.
"Започнахме да се усъмняваме, че нещо не е наред, когато навигационните уреди на нашия кораб показваха, че дъното е на дълбочина 1400 метра, докато нашите научни карти и "Гугъл" ни сочеха, че тук трябва да има голям остров", казва шефката на екипа - геоложката Мария Сетън.
По някакъв начин заблудата, че на това място сред океана има парче суша, си е пробила път в научните среди. Липсващият остров фигурира и в научни публикации от 2000 г. насам.
Ако наистина съществува, остров Сенди би трябвало да е във френски териториални води. Но той не е отбелязан от френските власти, не фигурира и на картите, основани на данни от дълбочинните измервания.
Д-р Сетън няма представа как въпреки това островът намира място на толкова много други карти. Тя е решена да разгадае мистерията.
Майк Принс, директор в австралийската служба по хидрография, която създава официалните морски карти на страната, смята, че базата данни за крайбрежните райони се основава на доклади, които понякога са стари или съдържат грешки.
Набил Нагди, продуктов мениджър на Google Maps за Австралия и Нова Зеландия, обясни, че Google Earth се консултира с различни авторитетни обществени и търговски източници при съставянето на картите си.
"Светът постоянно се променя и отразяването на промените е едно безкрайно начинание" казва той. Набил Нагди призовава потребителите да информират "Гугъл" за евентуални неточности в картите.
Източник: 24chasa.bg
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети