Творци издигнаха скулптори от боклука около връх Еверест

DenNews.bg
22.11.2012
размер на текста:

Снимка: mysinchew.com/btvnews.bg

15 непалски творци превърнаха тонове боклук, събран в подножието на най-високия връх на планетата Еверест в уникална композиция от скулптори.
Изоставени кислородни бутилки, въжета, палатки, бирени консерви и дори останките от хеликоптер биват дават материал за 75-те експоната от проекта "Everest 8848 Art Project".
Целта на творците е да привлекат вниманието към замърсяването, което се натрупва по склоновете на връх Еверест.
Изложбата е подредена в непалската столица Катманду.
65 шерпи и 75 товарни яка са участвали в събирането и пренасянето на общо осемте тона отпадъци, събрани в рамките на две пролетни експедиции по склоновете, пише btvnews.bg.
От първото покоряване на Еверест през 1953 г. от сър Едмънд Хилъри и непалеца Тенсинг Норгей, над 4 000 алпинисти са се изкачили до високия 8 848 метра връх.
Природозащитници предупреждават от години, че склоновете на Еверест са покрити с останките от предишни експедиции, включително човешки останки и изпражнения, които не се разлагат заради ниските температури.
Съгласно новите правила, алпинистите, които искат да изкачат върха, трябва да оставят 4 000 долара депозит, които си получават обратно, след като покажат че са си върнали цялата екипировка. Но непалските власти твърдят, че правилата са трудни за съблюдаване.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети