Трима са вече кандидатите за нов главен прокурор

DenNews.bg
22.11.2012
размер на текста:

Две нови кандидатури за нов главен прокурор са внесени във Висшия съдебен съвет днес. Така към председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, който бе предложен от седем членове на ВСС още на 8 ноември, се присъединяват Галина Тонева и Борислав Сарафов.
Галина Тонева в момента е заместник на главния прокурор. Нейната кандидатура е предложена от Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Румен Боев, Калин Калпакчиев и Камен Ситнилски.
Третият кандидат за главен прокурор е Борислав Сарафов, който е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. Кандидатурата му предложиха Юлиана Колева, Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова и Мария Кузманова, информира vesti.bg.
Кандидатите ще бъдат изслушани по поредността на постъпването на кандидатурите им, а изборът им ще стане по електронен път. Тази процедура бе приета от ВСС на 8 ноември. В последствие Сотир Цацаров предложи изслушването да бъде определено с жребий, за да не се даде основание за съмнение, че процедурата е в негов плюс.
Според председателят на ВАС Георги Колев броят на кандидатите не гарантира състезателност, но в условия на състезание могат да бъдат сравнявани различните виждания. Това прави изборът на нов главен прокурор по-труден и според него в тази ситуация е възможен балотаж.
В момента функциите на главен прокурор изпълнява директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. Предишният главен прокурор Борис Велчев подаде оставка три месеца преди изтичането на мандата му и беше назначен за конституционен съдия от квотата на президента.
Днес, преди заседанието, гражданин, който се представи с името Стефан Стойков, посрещаше членовете на ВСС с искане за "гражданско участие" в избора на нов главен прокурор и с домат в ръка. Нося домат, който за мен е символ на неуважение към институциите, подобен на обувките и яйцата в други страни", каза на журналистите Стойков, пише vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети