Крадци посегнаха на черквата в Цървище, задигнаха ценна икона

Десислава Панайотова-Янкова
22.11.2012
размер на текста:

Безбожници посегнаха на черквата „Св. Петка” в кочериновското село Цървище, откъдето е открадната ценна икона на свети Архангел Михаил. При огледа на тази кражба, полицаите намерили следи и от опит за друга. Апаши, чиято цел бил новия меден обков над входа на храма, забравили сечива, което издало опита и за това посегателство.
Кражбата на иконата е установена от дъщерята на местният свещеник отец Стефан вчера. Мария и съпругът й отишла да запалят свещ и да оставят цветя пред иконата на св. Богородица и малко преди да си тръгнат забелязали празното място.
„Иконата е ценна. Голяма е, малко над метър е висока и е широка 60 см. Тук е от построяването на храма. Веднага се обадихме в полицията. Не бяха намерени следи от разбиване по вратата, затова аз си мисля, че може би иконата е открадната на храмовия празник 14 октомври, когато имаше много хора, а черквата стоя отворена от рано сутринта до късно вечерта”, обясни за dennews.bg Мария.
Отец Стефан и съпругата му вече са на преклонна възраст и отварят храма само за празници и при заявени ритуали.
За последно отворили черквата на 3 ноември, за да почистят, но тогава не забелязали, че иконата липсва.
„Тя стоеше не отпред при олтара, а встрани, където са свещниците за починалите. Полицаите, които дойдоха по сигнала ни при огледа намериха сечива, оставени от крадци, които са опитали да демонтират и новия меден обков над входа”, казва още дъщерята на отец Стефан.
Освен медения обков, от две години с помощта на общината и добри хора е ремонтиран покрива на храма, цялата сграда е стегната, а художник реставрирал иконописа на св. Петка над входа.
Храмът често става обект на посегателства, но единствената кражба на икони е от преди около 20 г.
„Случвало се е да взимат от парите, оставени по иконите, та даже и кърпи, както и метални предмети. Но икона не е изчезвала от голямото посегателство по храмовете в началото на демокрацията. Тогава от нашата черква изчезнаха четири икони, а в цялото Рилско корито бяха разбити десетки храмове и изчезнаха 11 икони”, добавя Мария.
Работата по установяване на извършителя продължава в РУП-Рила.
„Не знам дали ще ги намерят. Тези, които откраднаха четирите икони си останаха неизвестни. Не знам обаче не ги ли е страх от Бога тези хора”, казва още Мария.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети