Общината хвърля 5 000 лв. от резерва за бедствия и аварии за ненужна анкета

DenNews.bg
21.11.2012
размер на текста:

Ивайло Константинов и Методи Чимев

5 000 лева от резерва за непредвидени и неотложни разходи в бюджета на община Дупница ще бъдат хвърлени на вятъра за... провеждането на ненужна анкета сред дупничани.
Първоначалният замисъл да бъде проведено нещо като референдум, нещо като социологическо проучване за разполагане на регионалното депо, обновяването на ГУМ, разположението на пазара така и няма да се случи, стана ясно на пресконференция на кмета Методи Чимев днес.
Допитване обаче ще има, като вместо темите, които разбуниха духовете, гражданите ще дадат мнението си за символ на града и това кои личности да влязат в алеята на славата.
Мнението на дупничани за депото е ненужно, става ясно от думите на кмета, защото така хората биха иззели функциите на Общински съвет, който вече се е произнесъл по темата. За ГУМ и пазара пък позицията на дупничани би иззела правомощията на управителите и отново на общинските съветници, затова според Чимев допиването се обезсмисля и дупничани може да изкажат мнението си само за символ на града и алеята на славата.
Мнението на Чимев е в пълно противоречие с докладната на председателя на местния парламент Ивайло Константинов, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия на 23-и ноември.
Ето какви са мотивите и предложението на Константинов:
През последните месеци община Дупница е изправена пред решаването на сериозни въпроси, имащи определящо значение за нейния облик и развитие. За намирането на най-правилните решения считам за необходимо да бъде потърсено и мнението на гражданите от община Дупница. Определянето на площадка за изграждане на депо за твърди битови отпадъци, определянето на символ на Дупница, изграждането на Алея на славата, в която да бъдат изградени монументи на всички дупничани със съществени заслуги за развитието на Дупница, необходимостта от вътрешно преустройство на ГУМ-Дупница, както и необходимостта от изграждане на втори пазар в град Дупница, са все въпроси, по които гражданите имат своето мнение и то следва да бъде чуто от управляващите и взето в предвид. В същото време община Дупница не може да си позволи организирането на референдум, предвид значителния финансов ресурс, който следва да бъде отделен за него и изискването за минимален брой гласували граждани за неговата валидност. В същото време на местен референдум не могат да бъдат поставени въпросите, включени в провежданата анкета. С анкетата обаче ще се даде равна възможност на всички граждани с избирателни права в община Дупница да изразят своето мнение по най-наболелите проблеми на община Дупница, като в същото време за нейното провеждане ще е необходимо ангажирането на значително по-малък финансов ресурс от общинския бюджет.

В докладната Константинов предлага провеждането на анкета с гражданите на Дупница да бъде на 1-и и 2-и декември, а на кмета Методи Чимев да му бъде възложено да утвърди правила за провеждане на анкетата и да извърши всички други правни и фактически действия и подпише необходимите документи в изпълнение на настоящото решение.

До момента, 9 дни преди допитването, няма никаква яснота

за местата и начина на провеждане на анкетата, както и кой ще формулира въпросите. И най-важното какво ще гласят те. Не е ясна и целта на допитването и дали въобще мнението на дупничани ще бъде зачетено, след като анкетата не е референдум, не е социологическо проучване и най-важното-не е широко оповестена, така че в нея да се включат по-голям брой жители на Дупница и селата.
В момента комисия работи по въпросите. Най-вероятно този за символ на града ще ни пита съгласни ли сме символ на Дупница да бъде св. Иван Рилски. За алеята на славата има 49 неминирани, немалко от които са комунистически величия, като Станке Димитров, Коста Петров и Желю Демиревски. Как ще ги оценяваме обаче не е ясно.

 

Станислав Павлов

Станислав Павлов: Това е отбиване на номер

 

„Липсата на информация и публичност и най-вече на време за нужната организация, лично за мен, е доказателство, че целта не е да бъде зачетено мнението на гражданите, а да бъде отбит номерът. А още по-лошото провалът на анкетата ще бъде използван като довод в бъдеще да не бъдат провеждани допитвания за сериозни теми. В тази си форма и начин на организация анкетата е абсолютно излишна. Представителното проучване трябва да се направи за по-дълго време по електронен път чрез сайта на общината и разбира се с публичност, информираност на гражданите и мащабна разяснителна кампания”, коментира общинският съветник и лидер на БСП-Дупница Станислав Павлов.

 


Първан Дангов: Тази инициатива е напълно незаконна

 

Първан Дангов

Аз ще гласувам категорично против тази докладна. Инициативата за анкетата е пълна глупост. Незаконно е, не е в унисон с нито една от правните норми в държавата. Една такава анкета няма никаква стойност, това е един опит на управляващите да избягат от отговорност. Провеждането на анкета не е неотложен разход защото не касае живота и здравето на хората, за да искат управляващите да харчат от перото за непредвидени и неотложни разходи. Ако толкова много искат все пак тази анкета да се състои, то нека съветниците от ГЕРБ да си отделят от заплатите, тъй като това е приумица на техните управляващи, категоричен е независимият общински съветник Първан Дангов.

 

Костадин Костадинов: За допитването съм, но не по този начин

 

Като демократ подкрепям идеята за провеждане на допитване, но не и това което се случва в момента. Опасявам се, че няма нужното време, няма разяснителна кампания. От вас разбирам, че парите са от фонда за бедствия и аварии и разбира се, не одобрявам това да се случи.
Иначе е важно хората да кажат мнението си за символ на града и алеята на славата. Аз лично и на комисия попитах защо и как се предлага символ на града да бъде св. Иван Рилски, като житието му няма връзка с Дупница. Що се отнася до алеята на славата, там няколко пъти изразих мнението си. Какво ще прави там Станке Димитров? Какво ще прави Станке Димитров до проф. Георги Наджаков?, коментира и общинският съветник от ОДС Костадин Костадинов.

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети