Дупнишки бизнесмени с глоба от Комисията за защита на потребителите заради излъган клиент

DenNews.bg
20.11.2012
размер на текста:

Дупнишки бизнесмени отнесоха глоба от 600 лв., заради излъган с 35 лв. клиент. Санкцията е наложена от Комисията за защита на потребителите и бе потвърдена от Районен съд-Дупница.
Жалбата срещу баща и син Ангелови, собственици на магазин на улица „Св. Иван Рилски” №90 в Дупница, е подадена от техен клиент, който си купил батерия за бойлер за 32 лв., но след като се прибрал установил, че вместо нова в магазина на ”АНДИ АИ” му продали смесител втора употреба.
Клиентът потърсил първо правата си в магазина. Срещу касовата бележка и обясненията, че само преди часове е закупил батерията поискал да му бъде дадена нова. След отказ от страна на продавача, клиентът подал жалба в Комисията за защита на потребителите. При последвалата проверка от страна на КЗП било установено, че в регистъра за предявените рекламации, поддържан в търговския обект, рекламацията на клиента не била вписана, а нямало и никакви други вписвания.
Според съда, санкцията наложена от главния директор на ГД ”Контрол на пазара” при Комисията за защита на потребителите е не само основателна, но действията на бизнесмените е сериозно нарушение, защото застрашава интересите на неопределен кръг хора.
Важно е потребителите да не забравят, че съобразно разпоредбите на закона, рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяването на несъответствието с договореното. Търговецът или упълномощено от него длъжностно лице са длъжни да приемат рекламацията, ако тя е предявена своевременно. При предявяването й, те задължително я описват в регистъра.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети