Бойко връчи договори на кметовете на Рила, Бобов дол, Бобошево и Дупница

DenNews.bg
19.11.2012
размер на текста:

Снимка: Пресцентър Министерски съвет

Кметовете на Рила, Дупница, Бобов дол и Бобошево бяха сред 166-мата градоначалници от цялата страна, които получиха договори за безвъзмездна помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси” от премиера Бойко Борисов и министър Тотю Младенов.
Четирите общини ще разкрият социална услуга за възрастни и хора с увреждания по схемата „Помощ за дома”, която налива 32 426 276 лв. в цялата страна за срок от 18 месеца.
Целта на проектите е не само да се осигури лична помощ и асистенти на нуждаещите се, а и подкрепа и социално включване.
Звеното в Дупница, например, ще работи към Домашния социален патронаж, ще обхване 280 души и е на стойност 212 201 лв.
„Програмата създава нови работни места, но най-важното е, че ще накара хората в неравностойно положение да се чувстват много по-добре“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов по време на церемонията.
Три основни типа почасови дейности ще се извършват в Центровете и Звената за услуги в домашна среда – дейности за лична помощ, за социална подкрепа и социално включване, както и комунално-битови дейности.
„Схемата е предназначена за възрастните хора и хората с увреждания, които не могат сами да се обслужват и ще получат тази интегрирана услуга от 4400 лични асистенти в цялата страна, които ще обслужват близо 15 000 нуждаещи се“, посочи и министър Младенов. През 2013 г. броят на личните асистенти, които ще предоставят услуги на 30 000 хора с увреждания и възрастни ще достигне 17 000.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети