Пилеем 60% от питейната вода

DenNews.bg
19.11.2012
размер на текста:

България е не само най-бедната на питейна вода европейска държава, но е тотален първенец по разхищение на най-ценния природен ресурс. Близо 60% от питейната вода у нас се разхищава, както благодарение на липсата на дисциплина сред абонатите, така и заради остарялата водопроводна мрежа, най-вече честите аварии, скрити течове и налагането на режими.
Държавата ще започне с усилията за намаляване на загубите, стана ясно на конференция, посветена на проблема с безводието.
Първите мерки са насочени към абонатите и по-точно разделянето им на пестеливи и разхищаващи, като двете групи ще плащат различна цена на кубик вода.
От регионалното министерство обясниха, че стимулите и санкциите ще бъдат регламентирани в специална наредбата, която се очаква да бъде готова най-рано след година. Наредбата ще определи колко кубика на човек от домакинството се приемат за басови и пестеливците ще плащат например 1 лв. за тях. Тези който надскочат количеството обаче ще плащат двойно по-скъпо всеки кубик над базовия.
Иначе България ще инвестира над 1,7 милиарда лева във водния сектор.
Дълги години имаше разпространено мнение, че страната е бедна на водни ресурси, а всъщност водата е повече от достатъчна - проблемът е, че лошо се съхранява. Водопроводите са в критично състояние и се допускат големи загуби, смята екоминистър Нона Караджова, пише btvnews.bg.
Екоминистърът обясни, че само преди дни ЕК е издала европейска стратегия за ефективно използване на водите на Стария континент. „Брюксел дълго време работи по този документ, т.е. темата за ефективното използване на водите е много важна. Убедена съм, че ние вървим в правилна посока, предстоят и законодателни промени”, уточни Караджова.
По думите й прогнозите са, че до 2050 г. населението на света ще достигне 9 млрд. души и това е голямо предизвикателство. „Едни от най-ценните ресурси са водата и плодородните земи и така ние сме богата държава – имаме земя и плодородна територия”, смята още тя.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети