13 бургазлии в ареста за кражба на кабели

dennews.bg
18.11.2012
размер на текста:

Общо 13 мъже от бургаските квартали „Горно Езерово” и „Победа” са задържани от служителите на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас във връзка с извършените две кражби на електрозахранващи кабели в района на МБАЛ – Бургас.
Първият случай на кражба е констатиран 4 септември около 02.00 ч., когато полицейски автопатрул при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас забелязал в района на МБАЛ Бургас петима мъже, носещи кабел. Когато видели полицаите, мъжете захвърлили кабела и побягнали. След преследване и заградителни мероприятия, е задържан 28 годишен мъж от Бургас. При извършения оглед е констатирано, че захвърления четирижилен меден кабел е с обща дължина 128 м. Стойността на отнетия кабел е в размер на 23,5 хиляди лева. В резултат на проведените допълнителни оперативно-издривателни мероприятия е установено, че проводниците са отнети от шахта за резервното ел. захранване на МБАЛ – Бургас, като извършители на деянието освен задържания са още четирима души от Бургас. По случая са извършени необходимите процесуално-следствени действия.
Вторият случай на кражба е от 12 ноември, когато в Пето РУП– Бургас е получено съобщение, че неизвестни лица са извършили кражба на меден проводник, захранващ МБАЛ - Бургас, вследствие на което е преустановено захранването по електропреносната мрежа на „Хирургическия корпус“. Установено е, че около 22.00 ч. прекъснало електрозахранването към родилното отделение на МБАЛ – Бургас, като е констатирано, че има откраднат захранващ кабел с обща дължина около 60 метра. От последвалата проверка на околността, в района на ж.п. линията, разположена в близост до МБАЛ – Бургас е открита купчина от 30 парчета кабел по 1,50 м. и един кабел от 14 метра.
В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия от криминалистите са установени и задържани общо шест мъже на възраст от 20 до 31 години, всички от бургаските квартали „Горно Езерово” и „Победа”. Мъжете са задържани, като са им повдигнати обвинения. Установено е, че стойността на извършената кражба е в размер около 11 000 лв.
В резултат на осъщественото взаимодействие с Бургаска районна прокуратура са установени и задържани и двама от изкупчиците на откраднатите медни ел. проводници – служители във фирма в кв. „Победа”. Установено било, че те системно изкупували проводници, откраднати от района на бургаската болница. Съвместно със сектор „Криминална полиция” и сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, Първо и Четвърто Районни управление „Полиция” – Бургас, са извършени претърсвания в техните домове и автомобили, като са открити и иззети предмети, съотносими към извършените престъпления. Материалите по случаите са докладвани в Районна прокуратура – Бургас, като срокът на задържане на общо 13-те бургазлии, спрямо които са повдигнати обвинения, е продължен до 72 часа.
Работата по случаите продължава.

На 17 ноември около 19.30 ч. в момент на извършване на кражба на ел. проводник от спортната зала за бойни изкуства в Поморие е задържан 48 годишен помориец. В него е открит около 28 метра временен захранващ ел. проводник и два монтирани трифазни щепсела. По случая е образувано досъдебно производство в районното управление.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети