4-има братя и зет им обрали 60 старци от Видинско за 6 месеца

dennews.bg
17.11.2012
размер на текста:

Криминалистите в ОДМВР-Видин работили упорито по сигнали, получени през последните шест месеца на територията на областта, информират от Пресцентъра на МВР. В полицията били регистрирани седем кражби, извършени чрез измама и въвеждане в заблуждение на възрастни хора от малки населени места. Схемата на действие включвала задължително оферта за покупки на битови вещи, домашна ракия или други предмети, за които непознатите предлагали изгодни цени. При “сделката” те оперирали само с едри банкноти, а докато чакали връщането на рестото, установявали местата, където възрастните хора държат спестяванията си и ловко ги ограбвали. В процеса на изясняване на обстоятелствата около престъпленията, е извършен и допълнителен анализ на подобни кражби, регистрирани на територията на Монтана и Враца. След съгласуване с областните дирекции, включително и с Плевен, стартирало провеждането на общи оперативно-издирвателни действия, под наблюдението на окръжните прокуратури. Така вчера криминалистите попаднали на петчленната престъпна група, която била засечена в района на Бойчиновци, непосредствено след последния й удар – кражба на 7500 лева от дома на 82-годишна жителка на с.Ивановци.
Четиримата братя – Н.З./26г./, И.З./28г./, Д.З./31г./, З.З./33г./ и техният зет М.Г./23г./- всички от с.Чомаковци, Плевенско, са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Иззет е и автомобилът им “Фолксваген Пасат”, с който се придвижвали. В хода на процесуално-следствените действия, освен откраднатата сума, са намерени и документи на възрастната жена, комплект ключове и ръкавици.
Петимата са криминално проявени и осъждани, уточняват от областната дирекция. Н.З. е с влязла в сила присъда от преди седмица, наложена му от районния съд в Троян за извършена кражба.
Петимата безработни мъже са превърнали кражбите чрез измама в “семеен бизнес” и занятие, чрез което генерирали сериозен финансов ресурс, поясни на брифинг днес директорът на ОДМВР-Видин. Показателно е, че те притежават скъпи имоти в родното си село и луксозни автомобили. Според мнението на разследващите от месец май до този момент групата е извършила над 60 кражби в Северозападна България и други области в страната, жертвите са винаги хора от третата възраст, а схемата е идентична. Висока оценка на проведената операция даде районният прокурор. По думите му „пресечена е престъпната дейност на група, тормозела с кражбите си възрастни хора в села на различни региони в страната”. Предстои постановление на прокуратурата за удължаване на мярката на задържаните за срок до 72 часа, както и внасяне на искане в Районен съд – Видин за налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети