Бойко от новия площад: Дупница ще е най-новият и красив квартал на София

Премиерът отказа да реже ленти, но не пропусна да се снима съв звездите Найден Найденов, Сашо Паргов и Славчо Пеев, отвори обятия за феновете

Даниела Методиева
14.11.2012
размер на текста:

От пролетта Дупница ще се превърне в новия и красив квартал на София, а жителите на града ще пият кафето си в столицата. Това обеща в речта си при официалното откриване на обновения по проект център на Дупница премиерът Бойко Борисов, който бе придружен от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Двамата пристигнаха за церемонията след като направиха оглед на ЛОТ-1 на АМ Струма в района на Дренското ханче. Прогнозите на премиера са, че до пролетта тази част от магистралата ще бъде напълно завършена и именно това ще превърне Дупница в квартал на столицата.
Премиерът бе посрещнат от кмета Методи Чимев, тримата му заместници, председателя на ОбС Ивайло Константинов, депутатите от ГЕРБ Емил Гущеров и Кирил Калфин, областният управител Владислав Стайков и неговите заместници.
Всъщност така дълго чаканото прерязване на лентата така и не се състоя и нито управляващите, подготвили трепетно церемонията за четърти път, нито събралите се на площада граждани успяха да видят на живо запазената марка на премиера.
Дали заради студеното време, дали заради пръските от фонтана, от които Борисов се предпази, превръщайки легендата на Марек Сашо Паргов в жив щит, развалиха настроението на премиера, така и не стана ясно, но той не посегна към ножиците.
Веднага след речта си и докато на микрофона бе министър Павлова, Борисов прегърна Сашо Паргов и двамата обсъдиха предстоящия утре финал на Държавното първенство за ветерани по футбол на стадиона в Стара Загора, където ще се срещнат предвожданите от премиера Бистришки тигри и тима на Мастер-Бургас. Специално за шампиоснкия двубой за отбора на Витоша-Бистрица на терена ще се хвърлят бившите футболистите на Марек Иво Паргов и на Анжело Кючуков.
В речта си кметът на Дупница Методи Чимев ведната се похвали с проекта за обновения център, който всъщност бе спечелен в мандата на неговия предшественик Атанас Янев, но изпълнен изклчючително некачествено през това лято. Чимев обърна внимание и на факта че има входирани още 15 проекта на стойност 20 милиона лева, а премиерът и министър Лиляна Павлова обещаха да направят всичко възможно те да бъдат реализирани.
След набързо приключилите речи, премиерът се разходи около фонтаните, но бе вцепенен не толкова от красотата на изпълнението им, отколкото от „голичките” мажоретки и бащински ги посъветва веднага да се облекат нещо по-сериозно.
Видимо подгонен от студеното време Борисов поиска от охранителите си от НСО шапка и тръгна с бързи стъпки към втория обект от програмата, подготвен за ритуал по откриване-гимназия „Христо Ботев”. Емблематичната сграда също бе ремонтирана изцяло в мандата на предишния кмет, като сега бе поставено ново оборудване в някои от кабинетите и физкултурния салон.
Впечатление направи, че най-бъбрив Борисов беше с гражданите и звездите на Дупница, след Сашо Паргов той смени няколко думи с треньора на Марек Юнион-Ивкони, извел волейболните трикольори до 4-о място на Олимпиадата в Лондон Найден Найденов и обичания актоьр и настоящ директор на дупнишкия театър Славчо Пеев, но не и с журналистите. Медиите бяха отминати от високия гост, а репликите на политици и управляващи не бяха толкова интереси, като приказките с обикновените фенове. А те се раздадоха така сякаш посрещаха холивудска звезда-снимаха министър-председателят с мобилни телефони, искаха автографи и най-вече лична снимка с него. При една от снимките, Бойко прегърна през рамо пищна блондинка и отсече мъдро: „Русо гладно нема”, след което с бодра стъпка влезе в сградата на гимназия „Христо Ботев”, посрещнат с бурни аплодисменти от възпитаниците и учителите й и с питка с мед и сол. Тук премиерът обиколи някои от кабинетите, посрещнат от директора на гимназията Геновева Ризова, разгледа физкултурния салон и излезе от сградата, придружен от гардовете си. С ускорена кречка, Бойко и тук пропусна рязането на лентата и се наложи две гимназистки да го догонят, за да се снимат за спомен с него. Всъщност оказа се, че премиерът е еднакво ухажван както от тийнейджърки, така и от дами във вече преклонна възраст, та дори раздаде и автографи на календарчета. Забързан към луксозната си лимузина, премиерът бе догонен от архиерейския наместник отец Георги Паликарски, който заедно с още двама свещеници също стоя напразно в очакване да направи тържествен водосвет. Двамата се прегърнаха и поздравиха и това даде възможност на кмета на Дупница Методи Чимев накрая да се дореди до премиера, за да му връчи подарък- икона на Свети Иван Рилски. И преди да се качи в автомобила си, строго охраняван от гардовете от НСО, Бойко Борисов отново обърна внимание на Сашо Паргов за предстоящата утре футболна среща и за това как точно ще протече тренировката.
Всъщност оказа се, че от вчера програмата по тържественото посрещане е била променяна най-малко 3 пъти от пиара на община Дупница Даниела Годинова. Тя така и не успя да се осъществи така, както бе предвидена, а най-разочаровани останаха като че ли премръзналите мажоретки от гимназия „Христо Ботев” и момичетата в носии от групата на Диляна Кацарска. Защото цялата им подготовка отиде напразно, а от голямото мръзнене на площада като топъл спомен им остана усмивката на премиера и съвета му да си наметнат нещо.
И днес премиерът на успя да уважи кетъринга, подготвен от общината за втори път.

 

Вижте разходката на премиера в рубриката ни Денят в снимки.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети