Бойко склони на кръпка. Две министерства дават 270 000 лв. за „Рожен”

DenNews.bg
14.11.2012
размер на текста:

Две министерства ще отпуснат нужните 270 000 лв. за физическото оцеляване (поне до края на годината) на най-голямата обсерватория на Балканите и в Югоизточна Европа "Рожен". Това стана ясно на днешното правителствено заседание, в началото на което присъстваха шефовете на обсерваторията и на астрономическия институт към БАН.
Парите ще дойдат от Министерство на земеделието и храните и от Министерство на околната среда и водите, като срещу тях учените ще извършат допълнителна работа, в услуга не двете ведомства.
"Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложната наука, и възможностите на института за обработка, анализ и интерпретация на данни могат да бъдат приложени за дейности, специфични за двете министерства", обясни директорът на Института по астрономия доц. Таню Бонев, цитиран от БГНЕС.
Новите задачи обаче ще отклони учените малко от дейности, които са пряко свързани с астрономията, затова и доц. Бонев къде на шега, къде напълно сериозно каза, че е възможно „да пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари Земята, но няма как". Той посочи, че има един опасен астероид, който 2036 година може и да удари планетата, на което веднага получи заръка от премиера "гледайте го тогава".
"Може би ще пропуснем и някоя избухваща звезда, която ако не наблюдаваме, ще пропуснем неща, които можем да научим от звездите", добави той. "Единственият пример за добре управляван ядрен синтез имаме в Слънцето и в звездите. Милиарди години те светят и някои от тях избухват, за да ни подскажат какви мерки трябва да вземем, за да опазим бъдещите ядрени централи, но сега се налага някои други дейности да извършим", каза още доц. Бонев.
Премиерът за пореден път изтъкна, че "БАН си има свои бюджет и той трябва да се грижи за своите институти", но обеща МОМН да отдели още пари за астрономите при необходимост. "За да не изпуснем някой астероид или някой взрив след 10 години на някоя звезда сме готови да ви дадем целево от МОМН веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив. Направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през МОМН, за да не пропуснем никоя звездичка", обърна се той към председателя на астрономическия институт.
Янко Николов, който е оператор на големия телескоп в Националната обсерватория пък обясни на премиера, че "обсерваторията в Рожен не е само телескопи и електроника, а е символ на България, който трябва да продължи да съществува", пише още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети