Мега стачка залива улиците на европейските градове

dennews.bg
14.11.2012
размер на текста:

Общи мултинационални стачки са запланувани в страни от Европейския съюз и като цяло в Европа, съобщава Ройтерс, цитирана от news.bg.
По призива на Европейската конфедерация на профсъюзите демонстрациите ще залеят Европа. Организацията представя 85 организации от 36 страни с над 65 милиона члена.
Организираните профсъюзи ще обявят неодобрението си от политиките на строги мерки за икономии на Европейския съюз. При повече от 25 милиона души без работа в Европа, най-големите профсъюзи на континента ще водят маршове, демонстрации и протестни действия, в които ще участват и опозиционни партии.
Очаква се мега стачката да блокира основните услуги в най-задлъжнелите страни в Европейския съюз - Португалия, Испания, Италия и Гърция. Протестиращите ще изразят неодобрението си от съкращаването на заплатите, пенсиите, социалните помощи и увеличението на данъците.
Синдикатите искат от европейските лидери да вземат мерки срещу голямата безработица и да отговорят на социалните тревоги на гражданите.
Във Франция се очакват стачки. В Белгия жп служителите излизат на стачка, също така в Малта и Кипър. Мнозина в Германия, Швейцария, Великобритания, Турция, Източна Европа и Скандинавия обещаха да излязат на улицата с лозунга „Не на строгите мерки!".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети