България приема мачове от Европейското по футбол?

DenNews.bg
13.11.2012
размер на текста:

Европейското първенство по футбол през 2020 година може да се проведе на територията на цели 13 държави, съобщава германският вестник „Билд”. Президентът на УЕФА Мишел Платини обяви още през юни, че обмисля варианта мачове от турнира да се играят из цяла Европа, а не както е до сега – в една или най-много две страни. Още на заседанието на изпълнителния комитет на УЕФА, което е насрочено за 7 декември, французинът ще представи официално своята концепция и през януари 2013 година трябва да бъде решено, дали тя ще бъде одобрена.
Още през 2016-а на финалите на Европейското първенство ще участват по 24 отбора, разделени в 6 групи по 4. Такъв трябва да бъде и форматът за Евро 2020, но с разликата, че срещите от всяка група ще се играят в две от държавите, чиито отбори са в съответната група. Това на практика прави 12 стадиона в 12 държави, уточнява Гонг. Двата поставени отбора в групата ще са и домакини на съответните двубои. А поставени тимове ще бъдат тези, които успеят да се класират след квалификациите между 53-те членки на УЕФА и след това попаднат сред 12-те най-предно класирани европейски отбора в ранглистата на ФИФА. Тоест - това трябва да са най-силните отбори в Европа. При това положение съществува вероятност дори сред домакините на турнира да бъде България. В момента нашите са на 40-о място в ранглистата, като пред „лъвовете” са само 22 европейски отбора. До Евро 2020 разбира се има твърде много време, но при силно представяне на България в следващите години е възможно да се изкачим в ранглистата, така че през 2020 година да бъдем сред 12-те най-предно класирани европейски тима. Най-вероятно градовете домакини ще бъдат столиците на страните, като към този момент това биха били Мадрид, Берлин, Лисабон, Рим, Лондон, Амстердам, Москва, Загреб, Атина, Берн, Париж и Брюксел.
Предвижда се и 1/8-финалите също да са на същия принцип с домакинско предимство, а едва 1/4-финалите мачовете да се играят на неутрален терен. За полуфиналите и финала пък ще бъде избран 13-и град-домакин като към този момент фаворит е Истанбул.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети