Плачете си на спокойствие, така борите стреса

dennews.bg
12.11.2012
размер на текста:

Колкото и горчиви сълзи да леете, не се притеснявайте. От цялата мъка все пак има и положителен резултат и той е, че след дълъг плач успешно сте преборили стреса. Тази полезност на сълзите откриха учени от Минесота, които изследвали въздействието на плача върху човешкото тяло, информира actualno.com.
Според учени редовният плач облекчава стреса и намалява риска от сърдечен удар. Сълзите са отдушник за емоциите, като карат 88,8% от хората да се чувстват по-добре. Когато ви се доплаче, започвате да дишате по-дълбоко, което намалява нивата на кортизол и нормализира кръвното налягане. Освен това в сълзите, причинени от стрес, учените открили вещества, което се натрупват с течение на времето и може да доведат до сърдечен удар. По този начин плаченето защитава от запушване на кръвоносните съдове.

Най-добре е да плачете веднъж седмично, но да не прекалявате с ридаенето, защото в противен случай ще получите бръчки по кожата на лицето. Учените обясняват още, че в състава на сълзите има 98,2% вода, 0,8% минерални соли, главно натриев хлорид.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети