Задържаха 49-годишна за търговия с културни ценности

DenNews.bg
12.11.2012
размер на текста:

Служители на ГД “Национална полиция”, съвместно със служители на ДАНС и ГДБОП, проведоха операция за предотвратяване на сделка с културни ценности. Полицейските действия са осъществени под ръководството на Софийската градска прокуратура.
Акцията е в рамките образувано досъдебно производство срещу 49-годишната А.П., която предлагала за продажба културни ценности без идентификация и регистрация по реда предвиден в Закона за културното наследство. Тя търгувала с ценности от архива на монсеньор Георги Елдъров – архивни книги и документи от създаването на Униатската църква в Истанбул през 1861 г., църковна утвар на униатската църква в Истанбул от 19 век. Предлагала също така и ценни документи от архива на Жорж Нурижан и Христо Огнянов, свързани с македонското движение, единични редки издания и археологически културни ценности.
Жената е задържана в момент на извършване на сделка за продажбата на антична мраморна скулптура, част от римски мраморен саркофаг от ІІ век от новата ера, и две книги от българския църковен архив на фондация “Абагар” на монсеньор Георги Елдъров, издадени през 19 век.
С разрешение на Софийския градски съд е извършено претърсване на адреси, ползвани от А.П. Конфискувани са голямо количество документи и книги от учредяването на Униатската църква, книги от библиотеката на “Робърт колидж”, книги с печати “Български църковен архив – Рим”, архивни документи на Христо Огнянов и Жорж Нурижан, екземпляр от романа “Под игото”, печатан по случай 50-годишнината на Иван Вазов с негов автентичен подпис, стара руска библия, църковни рипиди и кръст, изработени от сребро с позлата, чаши за причастие и други ценни вещи.
На А.П. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 278 а, ал. 1 от НК. Наложена й е мярка за неотклонение “парична гаранция”.
Работата по случая продължава.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети