Секскандали изхвърлиха шефа на BBC от поста

dennews.bg
11.11.2012
размер на текста:

Два секскандала, разтърсили Великобритания заради разкрития, направени в новинарските емисии на Би Би Си, бяха причина генералният директор на медията Джордж Ентуисъл да подаде оставка. В един от скандалите е замесен и висш политик от Консервативната партия. Неговото име се появи в програмата "Нюзуик" на медията, където беше излъчено интервю с възпитаник на социален дом в Уелс.Той твърди, че през 70-те и 80-те години на миналия век е бил подлаган на сексуално насилие от страна на Алистър Макалпайн, бивш съветник на Маргарет Тачър. Тази информация е невярна, стана ясно по-късно. В същата програма се излъчи и разследване срещу бившия телевизионен водещ Джими Савил, водил различни детски предавания, за когото се твърди, че е извършвал сексуални посегателства.
След разпространяването на предаването срещу Савил бяха предявени над 300 обвинения от негови предполагаеми сексуални жертви.

В телевизионно обръщение Джордж Ентуисъл заяви: „Имайки предвид факта, че генералният директор е същевременно и главен редактор, тоест изцяло отговорен за цялото съдържание, публикувано в медията, взех решение, че най-почтеното нещо, което мога да направя, е да се оттегля".
Ентуисъл зае поста генерален директор на БиБиСи съвсем скоро - на 17 септември. Коментирайки оттеглянето си той посочи, че още тогава е бил убеден, че е спечелил доверието на медията и е бил наясно с всички възможности и предизвикателства, които бъдещият му пост ще създаде.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети