Дяда Кирил: Няма да има промяна в устава

dennews.bg
10.11.2012
размер на текста:

След избора му за наместник, дядо дядо Кирил обяви, че няма да има извънреден църковен събор с цел да се промени устава и да се намали възрастовото изискване за българския патриарх. Предстои избор на патриарх, не е възможна друга процедура, категоричен бе Кирил.
Това означава, че пловдивският Митрополит Николай няма шанс да оглави църквата ни, тъй като е твърде млад и не отговаря на изискването „навършени 50 години".
На въпроса дали е готов да бъде българският патриарх, той отговори със скромност – „Никой не може да каже, че е готов за патриарх. Всички ние усещаме своята немощ”.

Временният наместник трябва да подготви провеждането на общоцърковен събор, на който да бъде избран новият патриарх. Това трябва да стане не по-късно от март месец.
Седмица преди събора, Светият Синод трябва да номинира трима митрополити, от които съборът да избере новия патриарх.
За момента според сега действащия устав на БПЦ за патриарх може да бъде избран митрополит с най-малко 5-годишен стаж, навършил 50-годишна възраст.
Вотът е бил таен. Това е тежък кръст и висока отговорност, посочи на излизане от синода богословът проф. Иван Желев.
При днешния избор най-вероятно се е гласувало по старшинство. Най-старшият - митрополит Калиник е болен, митрополит Йоникий най-вероятно е отказал, Дометиан може би също. Четвъртият по старшинство е дядо Кирил, който най-вероятно е приел, предположи Желев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети